RECENSIE: Compact Disk Dummies - Silver Souls

CCD
2016-07-02 In 2012 schopten Compact Disk Dummies het tot de finale van Humo’s Rock Rally. De broertjes Coorevits uit Kortrijk, België wisten zelfs de winst in de wacht te slepen. In 2013 bracht het duo in eigen beheer hun eerste EP uit en scoorde een hit met het nummer ‘The Realing’. Toch duurde het nog drie jaar voordat het tweetal hun debuutplaat zou uitbrengen. Die debuutplaat is Silver Souls genaamd. Gareth Jones (bekend van o.a. Depeche Mode en Nick Cave) en Shameboy werkten mee aan het album. Het resultaat is een energieke elektropopplaat waarop synthesizers en een hoop groovyness een speelse dans met elkaar aangaan.

Het duo weet een aangename balans te vinden tussen soepele dansbare tracks en wat steviger werk waarop de zware bassen volledig groen licht krijgen. Op ‘Run’ lijken de gebroeders op LCD Soundystem. Met een disco-achtige arpeggio bouwt het duo op naar een breekpunt waarna ze losbarsten.‘Ulysses’ is met zijn voortstuwende kracht een mooi voorbeeld van hoe diverse elementen in een nummer samenkomen. Compleet met elektronische gitaarsolo, fonkelende klanken en diepe beats pompt het tweetal een enorme hoeveelheid energie in het nummer. De spanning verslapt nergens, zodat Silver Souls een uiterst opwindende plaat is om te beluisteren. Zo nu en dan halen de gebroeders de jaren tachtig er even bij. Voornamelijk de synthesizers dragen bij aan dit gevoel. ‘Holy Love’ wekt die stemming ook op. Het nummer wordt nog aangevuld met trompetten. Dit soort details zorgen voor een pakkende luisterervaring.

Verrassing in de vorm van muzikale details of subtiele wendingen is de kracht van Compact Disk Dummies. Op het eerste gehoor is Silver Souls een vrij ongecompliceerde plaat, maar de constructie, details en vermenging van elementen wordt slim uitgespeeld. Het epische ‘Remain In Light’ bijvoorbeeld wordt op waanzinnige wijze opgebouwd. Na een omschakeling op de helft knalt het nummer op beheerste wijze door tot het einde, aangevuld met kinderzang en piano. Daarmee levert het tweetal hun hoogtepunt van het album tegen de finale af, maar van missers is op deze plaat sowieso geen sprake. Voor Silver Souls geldt: trek je dansoutfit aan en ga los of zet je koptelefoon open laat je onderdompelen in de klanken, het kan allemaal. Het album eindigt met ‘No More’, maar het is hopen op juist nog veel meer heerlijke muziek van Compact Disk Dummies.
Recensent:Jasper van Quekelberghe Artiest:Compact Disk Dummies Label:News
Cover Afro Celt Sound System - The Source

Afro Celt Sound System - The SourceTwintig jaar geleden verraste Afro Celt Sound System de wereld met zijn...

Cover Captain Cheese-Beard - Symphony For Auto Horns

Captain Cheese-Beard - Symphony For Auto Horns Zo’n tien jaar geleden begon de Brusselse band Captain Cheese-Beard als...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT