RECENSIE: The Sensational Second Cousins - Earthquake!

Cousins
2016-07-25 Twee achterneven uit Klazienaveen spelen in een band en die band heet The Sensational Second Cousins. Hoe vaak leest of hoort een mens zo’n zin. De neven zelf gaan door het muzikale leven als Hectic Henry (gitaar en zang) en Ravin’ Jerk (drums. Op een handgemaakt drumstel. Dit terzijde). Tel daar een prachtige retro-achtige platenhoes bij op en je kan op je gemak beginnen met het proberen te temperen van je nieuwsgierigheid naar deze mannen. En dat alles zonder nog maar een noot gehoord te hebben van debuutalbum Earthquake. Als een van de meest ‘gekozen’ bands van de popronde in 2014 volgde er een imposante trek door een groot deel van Europa. Dan nu eindelijk de tijd om eens te checken wat er gebeurt als je deze energieke liveband een poosje in een studio parkeert.

Verrassingen? Nauwelijks. Het is 50’s/60’s rockabilly zoals je het graag hoort: Recht voor zijn raap, komisch en swingend . Zowel live als op plaat is het moeilijk voor te stellen dat de ‘Cousins’ slechts met zijn tweeën verantwoordelijk zijn voor de sound die ze produceren. Lekker schurend , soms schreeuwerig, altijd te gek en nooit klinkt het als een gimmick. Zoals dat gaat met negentig procent van bands binnen zo’n specifiek genre als rockabilly zijn de paralellen gauw te trekken. Van serieuze old school invloeden als Hank Williams tot Batmobile maar dan meer in de (punkrockachtige) spirit van bands als The living End.

Het is de mix van springerige energie (gebracht in een razend tempo) de humor en het spelplezier wat de band op de plaat staande houdt. Nummers als ‘I’ve Got An Itch, ‘Oeh. Ie. Ah. Oeh.’ gaan linea recta het hoofd in en blijven daar. ‘I Can’t Wait For The Summer’ slaat meteen de spijker op zijn hoofd: Dat hoeft dus niet meer.

Het debuut van de mannen doet precies wat ze live ook doen: Gegarandeerd zorgen voor een zomerse en vooral onvermijdelijke glimlach op je gezicht. “Now let’s start an earthquake”.
Recensent:Lennert Oosterling Artiest:The Sensational Second Cousins Label:Independent Future Recordings
Cover PJ Harvey - The Hope Six Demolition Project

PJ Harvey - The Hope Six Demolition ProjectDe Engelse Polly Jean Harvey is niet zomaar een zangeres. Ze groeide op in...

Mulder

Paul Mulder - Rivier “Paul Mulder: Handgemaakte muziek” luidt de leus op de website van deze...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT