RECENSIE: A Treehouse Wait - Interlude

A Treehouse Wait
2017-04-11 Een aankondiging waarin melding wordt gemaakt van ”Sweden’s best kept pop secret to a secret that nobody can keep” doet veel beloven. Het betreft hier het rondom Jenny Wahlström opgetrokken project A Treehouse Wait. Het album heeft de singer-songwriter Interlude genoemd, een verzameling zelfgeschreven liedjes waarin diverse stemmingen op muzikale wijze worden weergegeven. Dit is nu typisch weer zo’n verzameling van liedjes waar je even de tijd voor moet nemen om het op de juiste waarde te kunnen schatten. Wahlström schiet namelijk alle kanten uit in dit uit twaalf delen bestaande avontuur. Dat zij haar muzikale horizon al langere tijd geleden heeft verruimd was al bekend, maar hier lijkt ze toch echt het muzikale spoor enigszins kwijt te zijn geraakt. Sfeervolle ingetogen folk wordt, ondanks haar beperkte vocale bereik, klein gehouden, zoals in ‘Something Special’ en ‘You Of All Friends’, maar blijft tegelijkertijd fascineren, terwijl vervolgens weer met pompeuze popliedjes alle spanning teniet wordt gedaan. Steeds weer presteert de zangeres het om na een veelbelovend intro te ontsporen en ten onder te gaan in een golf van elektronische bombast.

Wahlström lijkt bij het schrijven van haar teksten eveneens last te hebben van een enorme bewijsdrang en wil zeer waarschijnlijk met diverse Bijbelse referenties, thema’s als hoop, liefde, afscheid, verlies en allerlei vergezochte metaforen, gezien worden als een moderne, vrouwelijke variant op iemand als Leonard Cohen. In het meeslepende ‘I Believe In You’ laat ze echter zien dat het ook anders kan en horen we een artieste die ook oprechte muziek kan maken waarin veel gevoel wordt gelegd, zonder dat daarbij gebruik wordt gemaakt van allerlei trucjes.

Op de vreemde, orkestrale afsluiter ‘A New Heart’ gaat het vervolgens weer hopeloos mis en lijkt ze een serieuze poging te ondernemen om zich te kwalificeren voor het Eurovisie Songfestival. Het is een en al wisselvalligheid wat zij hier voorschotelt en dat maakt beluistering van Interlude tot een zware bevalling.
Recensent:Jeroen Bakker Artiest:A Treehouse Wait Label:Volkoren
OC

Thee Oh Sees - A Weird ExitsHeel soms kan een recensie als mosterd na de maaltijd komen. Waarom? Nou;...

Cover Hannah Epperson - Upsweep

Hannah Epperson - Upsweep Hannah Epperson is een Amerikaanse neoklassieke artiest die gewapend is met...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT