RECENSIE: Reflected - Rise & Fall

Reflected- Rise & Fall
2007-04-11 Nog nadampend van Utrechtse bodem heeft Reflected na vier jaar zijn eerste EP en zo ongeveer de tweede demo afgeleverd. Het viertal vond het namelijk wel eens tijd worden voor het echte werk na wat bandwedstrijdjes en een festival.

Het gloednieuwe werk van Reflected bevat zes songs, die tal van muziekstijlen herbergen. Zo zijn er wat grunge- en emo-sporen te ontdekken in het stevigere rockwerk van Rise And Fall. Uiteraard valt de blinde liefde voor new wave niet te ontkennen in de enthousiaste zangpartijen van Marijn.

Het idee achter een gemixte muziekstijl is tegenwoordig meer regel dan uitzondering. Daar is natuurlijk niets mis mee, ware het niet dat je het gevaar loopt te verzuipen in een moeras van muzikale meuk. Een vrij serieus probleem waarmee Reflected op Rise And Fall lijkt te kampen. Zanger Marijn probeert de heldenzang van Ian Curtis en Robert Smith naar de kroon te steken. Doodzonde, aangezien dat bij voorbaat al een verloren zaak is. Zijn voorkeur voor new wave brengt de zanglijn behoorlijk uit balans, waarbij het geluid geregeld tenenkrommend vals kan aandoen.

Het aantoonbare verschil van hoe het wel en niet moet, is te vinden op een en dezelfde plaat van deze heren uit Utrecht. Op het nummer 'Just Get Over It' lijkt Marijn zich geen weet met de lage noten en voert hij een soort kamikaze uit op zijn eigen stembanden. Op track 1 van deze EP zet Marijn de hele strot open waardoor de song simpelweg staat als een huis. Het stemgeluid van deze zanger leent zich daarom wellicht beter uit aan rock dan new wave.

De songs zitten qua opbouw best okay in elkaar en is het gitaarwerk met wat powerchords hier en daar aardig in balans. Net als de zang kunnen de Sonic Youth-pogingen echter beter achterwege gelaten worden, omdat het zijn uitwerking volledig mist.

Wat dat betreft heeft Reflected nog aardig wat huiswerk te verrichten als ze het niveau van hobby-bandje willen ontstijgen. Het juist doseren en het vestigen van een eigen sound is daarbij cruciaal.
Recensent:Roxana König Artiest:Reflected Label:Eigen Beheer
HIM - Uneasy Listening Vol 1

HIM - Uneasy Listening Vol 1‘Toch nog snel wat centjes verdienen’, moet platenlabel Sony BMG hebben...

Shadows Fall - Threads

Shadows Fall - Threads of Life Eind vorig jaar kreeg Shadows Fall met 'The Light That Blinds' een mooi...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT