RECENSIE: Wiebe - Delta

Wiebe
recensie cijfer 2017-04-18 Delta staat voor het Griekse symbool vier, het verborgen deel van de driehoek. En het cijfer drie is overal te zien in het album. Probeer het te volgen. Er staan twaalf tracks op dit album, drie keer drie tracks en dan nog een keer drie tracks die een verborgen suite vormen. En op deze manier komt het nummer vier nog veel vaker voor op Delta van de Friese band Wiebe.

Wiebe bevat allemaal liedjes die gaan over de quarter-life cisis. Over de problemen die je als 25-jarige tegenkomt. Op de albumhoes staat een Rubik’s Cube als symbool voor die problemen, maar hoe ga je die oplossen? Het album bevat een combinatie van Engels en Fries wat een extra lading geeft. Doordat er beter geluisterd moet worden om te verstaan waar het over gaat komt ook automatisch de boodschap beter naar voren.

Elk nummer heeft een titel van drie woorden. Behalve ‘Three’. Dit drie minuten en 33 seconden lange nummer - daar is de drie weer - is dan ook gelijk de mooiste track. Het heeft iets engelachtigs door de melancholieke e stem van Wiebe. De driekoppige band voelt elkaar feilloos aan in dit stuk. Een deel van de eerder genoemde suite is ‘The Last Day’. Ook in dit stuk hebben de jongens een goede samenwerking. Het is allemaal precies genoeg. Geen overdaad aan zang of drum maar alles piekt op precies de juiste momenten.

In ‘Make Me Yours’ is er sprake van een driehoeksverhouding binnen de liefde. Dit is een nummer die zowel Friese als Engelse teksten bevat. Het laat horen met wat voor problemen een 25-jarige te maken heeft. Liefde is blijkbaar erg belangrijk voor Wiebe.

Delta is een heel bijzonder album waar goed over nagedacht is. Alles is verbonden met elkaar en dat maakt de ervaring van luisteren groter. Al met al een heel goed album en Wiebe heeft hiermee zijn eigen voetsporen in muziekland gezet.
Recensent:Ilse Croese Artiest:Wiebe Label:Marista
Cover King Kong Company - King Kong Company

King Kong Company - King Kong Company “Ik weet niet, het schiet alle kanten op” , zegt een collega als ik op...

Cover Orchestra Baobab - Tribute To Ndiounga Dieng

Orchestra Baobab - Tribute To Ndiounga Dieng Al tientallen jaren geldt de Senegalese formatie Orchestra Baobab als het...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT