RECENSIE: Ibibio Sound Machine - Uyai

Ibibio
2017-06-13 Soms ploffen albums precies op het juiste moment op je deurmat. Als de eerste warme dagen zich aandienen draait Uyai van Ibibio Sound Machine hier z'n rondjes. Ibibio is een dialect dat gesproken wordt in het zuidoosten van Nigeria, de regio waar de familie van zangeres Eno Williams (zelf geboren in Londen) woonachtig is. Het is een dialect waarin veelvuldig wordt gezongen op Uyai, wat schoonheid betekent. Hiermee wordt in deze context vooral de schoonheid en kracht van vrouwen bedoeld waaraan in meerdere songs gerefereerd wordt.

Muzikaal gezien klinkt Ibibio Sound Machine (inderdaad; een referentie naar Miami Sound Machine) buitengewoon opwindend. Eigenlijk als een perfecte reflectie van deze multiculturele tijd. Het mengt de opwindende Afrofunk van Fela Kuti met vleugjes 80's dance, techno, Talking Heads en LCD Soundsystem. Hoe dat klinkt hoor je gelijk al tijdens de bruisende opener 'Give Me A Reason', waarin Williams zingt over de ontvoering van 276 meisjes in Nigeria (waarvan het merendeel gelukkig inmiddels is vrijgelaten). In het 80's getinte 'The Chant (Iquo Isang)' doet haar familie mee en brengt haar moeder zelfs een geïmproviseerde chant ten gehore. Erg bijzonder. Stilzitten is ook onmogelijk bij 'The Pot Is On Fire', wat naast de technosound ook vol zit met opwindende percussie.

Uyai heeft echter ook een introspectieve kant en dit jasje past de groep ook uitstekend. In het met sfeervolle elektronische sounds en jazzy gitaarspel opgesierde 'Lullaby' bezingt ze de liefde voor haar dochtertje. Het midtempo 'One That Lights Up (Andi Domo Ikang Uwem Mi)’ met z'n jazzy blazers en fluitjes is ook prachtig gezongen. Het verstilde, a capella gezongen 'Cry (Eyed)’ maakt tenslotte plaats voor de afsluitende partysong 'Trance Dance'.

Ondanks dat de zomer nog moet beginnen moeten we nog zien dat er een betere zomerplaat verschijnt dan Uyai. De plaat is een perfecte en bruisende weergave van de afkomst en invloeden van de bandleden. Tevens viert de plaat, ondanks de soms serieuze teksten, als geen het ander het leven in optima forma. Een welkome gift in deze moeilijke tijden.
Recensent:Mark Michels Artiest:Ibibio Sound Machine Label:Merge Records
Reid

Nadia Reid - PreservationWat goed is, hoeft niet van ver te komen. Bij Nadia Reid is dat echter wel...

Rolling Blackouts

Rolling Blackouts Coastal Fever - The French Press Als je nog nooit van Rolling Blackouts Coastal Fever hebt gehoord, dan kan...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT