RECENSIE: Ibibio Sound Machine - Doko Mien Almost Acoustic

ISM
2019-06-30 Ibibio Sound Machine is een bont muzikaal gezelschap. De in London gevestigde band maakt Afrikaanse muziek met een moderne twist. Album Doko Mien is hun derde wapenfeit. De plaat komt uit via Merge Records.

Ibibio Sound Machine heeft haar roots liggen in Nigeria en haalt haar inspiratie uit de (Nigeriaanse) Afrobeat en Ghanese highlife muziek. Deze West-Afrikaanse muziekstromingen zijn altijd onderhevig geweest aan Europese en Amerikaanse invloeden als jazz en rock. Daar wordt nog een flinke scheut electrofunk en een vleugje dance aan toegevoegd.

Eén van de bandleden van Ibibio Sound Machine is oudgediende Alfred ‘Kari’ Bannerman. Deze gitaarvirtuoos maakte ooit deel uit van de Afrikaanse band Osibisa (van de wereldhit ‘The Coffee Song’: ”They’ve got an awful lot of coffee in Brazil”).
Middelpunt van Ibibio Sound Machine is echter zangeres Eno Williams. De band is funky en strak maar met haar heldere en overtuigende stem trekt Eno Williams alle aandacht naar zich toe. Verder leunt de muziek zwaar op funky ritmes en percussie en wordt er gretig gebruik gemaakt van de uitgebreide blazerssectie.

In ‘I Need You To Be Sweet Like Sugar’ klinkt Williams bijna net zo gevaarlijk en minstens zo verleidelijk als hardfunk diva Betty Davis in haar beste dagen. De gitaarsolo van Bannerman mag er ook zijn trouwens. In ‘Just Go Forward’ (aka Ka I So) zijn de West-Afrikaanse invloeden wat prominenter aanwezig.

Titeltrack ‘Tell Me’ (aka Doko Mien) is pure electrofunk met een lekkere jaren tachtig vibe. Het relaxed klinkende, a capella gezongen ‘I Will Run’ is voorzien van een blubberende dancebeat. Het album eindigt met de bonustrack ‘Basquiat’, een groovy eerbetoon aan een groot kunstenaar.

Ibibio Sound Machine heeft met Doko Mien een moderne West-Afrikaanse funkplaat afgeleverd. De plaat staat vol afwisselende tracks waar het spelplezier vanaf druipt. Dat belooft een lange, hete zomer te worden: ‘Tell Me’ (Doko Mien)!
Recensent:Bart Slaats Artiest:Ibibio Sound Machine Label:Merge Records
Cover Peter Doherty & The Puta Madres - Peter Doherty & The Puta Madres

Peter Doherty & The Puta Madres - Peter Doherty & The Puta MadresPete Doherty is natuurlijk vooral bekend als frontman van de tamelijk...

Weyes

Weyes Blood - Titanic Rising Het is altijd nobel en moedig als een artiest de tijdgeest probeert te vatten...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT