RECENSIE: Jessica Moss - Pools Of Light

Jessica Moss
2017-06-29 Jessica Moss is een Canadese violiste en componiste. Ze maakte deel uit van bands als Black Ox Orkestar en Carla Bozulich’s Evangelista, speelde mee op platen van onder andere Arcade Fire en Vic Chesnutt. Ook is ze een vast bandlid van Thee Silver Mt. Zion Memorial Orchestra & Tra-La-La Band. Naast al haar bijdragen in bands, vond ze ook nog tijd om een solodebuut uit te brengen: Pools Of Light. De plaat vormt een kritiek op de huidige samenleving.

Het eerste deel heet ‘Entire Populations’. Dit deel opent met een viool die Arabisch aandoet. Vervolgens wordt dit uitgebreid tot steeds groter wordende klanken. De verschillende lagen van melodieën en instrumenten geven de muziek diepgang en laat het krachtig aanvoelen. Er komt een steeds dreigender gevoel bij, maar op het moment dat dit groter wordt en er bijna kippenvel ontstaat, blijft er alleen een viool over die steeds minder tonen voortbrengt. Dan begint Moss te zingen, met steeds meer lagen. Wanneer ze keer op keer ”entire populations” begint te zingen, wordt de muziek onprettiger en een stuk minder toegankelijk. Het einde lijkt niet in zicht en er begint iets te schuren. Dit onprettige geluid stijgt met de seconde en krijgt nog een extra duw wanneer er lange bastonen onderkomen. De analoge tonen van instrumenten vermengen zich met elektrische tonen die als een regen neerkomen. Het ongemak dat gecreëerd wordt, zet aan tot nadenken en wordt telkens weer verzacht met rustigere en toegankelijkere delen. Dit deel is geïnspireerd door alle vluchtelingen die momenteel vluchten voor oorlog.

Na een korte stilte begint ‘Glaciers I & II’. Staccato stemmen over een continue stroom aan tonen verdoven de eerste paar minuten van het tweede deel van de plaat. Dit deel is rustiger en ingetogener dan het eerste deel, maar behoudt dezelfde sfeer. De muziek wordt steeds dromeriger en minder opdringend en eindigt met geluiden van een lachend kind en een mondharmonica. Deze tweede helft van het album verbeeldt het klimaatprobleem.

Pools Of Light reflecteert de tijd waarin we leven. Jessica Moss weet hele landschappen neer te zetten met haar muziek. De kracht, onvoorspelbaarheid en de mooie melodieën maken deze landschappen wijds en majestueus. Ze weet te raken en laat haar luisteraars nadenken.
Recensent:Jetske Erisman Artiest:Jessica Moss Label:Konkurrent
DSMT

Do Make Say Think - Stubborn Persistent IllusionsDat een album soms op zich laat wachten, spreekt voor zich. Echter, in het...

Cover Saltland - A Common Truth

Saltland - A Common Truth Rebecca Foon is de naam van een Canadese celliste en Saltland is de naam...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT