RECENSIE: Ryley Walker - Course In Fable

Walker
2021-09-11 Met zes studioalbums en nog wat liveplaten op zijn naam is de Amerikaan Ryley Walker inmiddels een doorgewinterde muzikant te noemen. Met deze ervaring en zijn sterke talent heeft Walker een bijzondere en eigenzinnige sound ontwikkeld, eentje waarin zijn vakmanschap volledig tot zijn recht komt. Walker heeft een zwarte periode in zijn leven achter zich gelaten en na een intensieve periode van ‘self care’ klinkt de muzikant weer opperbest.

Ergens heeft de sound van Walker een contrasterende uitwerking, want na het beluisteren van de zeven nummers op Course In Fable is de kans groot dat je oren even vol zitten, maar ook dat je tegelijkertijd meer van de Amerikaan wil horen. En ook al ben je wellicht bekend met zijn oeuvre, toch is deze plaat in staat om er een positief schepje bovenop te gooien. Walker houdt je alert, maar laat je ook wegdromen bij zijn gitaarspel waarin zowel rock- als jazzinvloeden terugkomen zoals op een track als ‘Pond Scum Ocean’ te horen is. Walker laat horen dat hij zowel het ‘singer’ als het ‘songwriter’ aspect van het begrip beheerst en dit talent dan ook op een zeer artistieke manier inzet. Zijn woorden eisen niet per se de aandacht op hebben vooral een poëtisch karakter, tenzij zij, bij uitzondering, recht door zee zijn zoals op ‘Rang Dizzy’ waar het overwinnen van een psychisch donkere periode centraal staat. “I am wise, I am so fried, rang dizzy inside, fuck me, I am alive”.

De tracks op Course In Fable zijn niet recht door zee, en bij afwezigheid van vocalen wordt Walker zijn werk net zo abstract als het artwork waar ook meerdere interpretaties mogelijk zijn. De zanger neemt op meerdere tracks uitgebreid de tijd om de opbouw te realiseren en daarmee de gelaagdheid en complexiteit aan de luisteraar te tonen. Het duurt dan soms ook minuten voordat Walker de muziek van zijn vocalen voorziet. Alsnog is de zanger in staat om op die manier grootse verhalen te vertellen, Walker laat de muziek spreken. Het is echter deze aanpak die er voor zorgt dat de waardering voor dit album nog verder groeit. Door het bewustzijn van de gelaagdheid verandert dat wat op het eerste gehoor wellicht klonk als chaotisch gepingel in een organische stroom van geluid. En Walker laat je meereizen op deze stroom en neemt je mee op zeven verschillende, kleurrijke en indrukwekkende reizen op Course In Fable.
Recensent:Myrthe Giesen Artiest:Ryley Walker Label:Konkurrent
Cover Fly Pan Am - Frontera

Fly Pan Am - FronteraDe meeste bands weten na een langdurige breuk hun oorspronkelijke intensiteit...

Cover Sophia Kennedy - Monsters

Sophia Kennedy - Monsters De titel Monsters staat in onregelmatige hanenpoten op de cover gesmeerd....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT