RECENSIE: Bruce Springsteen & The E Street Band - Hammersmith Odeon. London `75

Bruce
2017-09-20 Het allereerste concert dat Bruce Springsteen & The E Street Band in Londen zouden geven was binnen no time stijf uitverkocht, maar niet alleen het publiek had hoge verwachtingen van dit optreden. Voor de band was deze novemberavond in 1975 de allereerste show buiten de States en wie de Hammersmith Odeon op de knieën kon krijgen, zo luidde het devies, zou vervolgens ook in de rest van Europa naam maken. Woest was Springsteen toen hij in Londen overal aankondigingen op de muur geplakt zag met de tekst”I saw Rock ‘N Roll future and its name is Bruce Springsteen”. Hij wist zelf tenslotte als geen ander hoe zijn muziek aan de man gebracht moest worden. Eigenhandig probeerde hij ze zelf te verwijderen, maar zag al snel in dat deze missie kansloos zou zijn. Bovendien realiseerde hij zich ergens ook wel dat de platenmaatschappij tenslotte ook zijn werk moest doen.

Kort daarna zouden die vreemde, negatieve gevoelens worden omgezet in energie, adrenaline, opwinding en een flinke dosis gezonde spanning. Met een ijzersterke setlist, het album Born To Run vormde tenslotte het uitgangspunt, en een band die in een absolute bloedvorm verkeerde, raasde de uit New Jersey afkomstige wervelwind door het Britse theater. Enkele aanwezigen van de in totaal 3.500 bezoekers die er toen bij waren zouden later beweren dat de spanning die avond bijna tastbaar was. De pers daarentegen keek er in die tijd heel anders tegenaan: ”Bob Dylan hoeft zich geen zorgen te maken en kan rustig achteroverleunen” en ”Is dit de toekomst van de Rock ‘N Roll?”, viel er in de toonaangevende bladen te lezen. Feit is dat het bewuste concert in ieder geval de doorbraak van Springsteen in Europa betekende.

Tracks als ‘Born To Run’ en ‘Thunder Road’ zijn door de jaren heen tot vaste waarden in de set uitgegroeid en regelmatig wordt teruggegrepen op een spetterende ‘Tenth Avenue Freeze-Out’ of een spannend opgebouwde ‘Jungleland’ zoals die ook op die bewuste avond in november ’75 te horen waren. Tot de hoogtepunten van deze opname behoren in ieder geval het maar liefst zeventien minuten durende ‘Kitty’s Back’ waarin op subtiele wijze een stuk van het door Van Morrison geschreven ‘Moondance’ is verwerkt en de geweldige combinatie van Sam Cooke’s ‘Having A Party’ en ‘The E-Street Shuffle’. Het zou een avond worden waarop Bruce Springsteen, omringd door Stevie van Zandt, Garry Tallent, de inmiddels overleden Danny Federici, Clarence Clemons, Max Weinberg en Roy Bittan, zich definitief tot de allerbeste live-acts van deze aardkloot mocht gaan rekenen.

Sinds enige tijd is de registratie vanHammersmith Odeon, London ‘75, op vinyl verkrijgbaar. De keurig uitgevoerde box bevat maar liefst vier schijven en geeft een uitstekend beeld van deze legendarische avond. Helemaal nieuw is de release van deze registratie overigens allesbehalve. Bootleggers hadden de opnamen al lang in bezit en jaren geleden werden zowel audio als film al bij een exclusieve uitvoering van het album Born To Run gevoegd. Enkele tracks zijn terug te vinden op de monumentale box Live 1975-1985. Voor diegenen die nog niets van de The Boss in huis hebben is Hammersmith Odeon, London ‘75echter een prima start.
Recensent:Jeroen Bakker Artiest:Bruce Springsteen & The E... Label:Legacy
Paul Simon

Paul Simon - The Concert In Hyde ParkIn 2012 was Paul Simon headliner van het Hard Rock Calling festival. In...

Cover Groove Armada - Vertigo & Goodbye Country, Hello Nightclub

Groove Armada - Vertigo & Goodbye Country, Hello Nightclub Zowel Vertigo als Goodbye Country (HelloNightclub) (GCHN) boekten in...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT