RECENSIE: The Lurking Fear - Out Of The Voiceless Grave

Lurking Fear
2017-09-07 Hoppa, hier het volgende project dat teruggrijpt op oude tijden. Ditmaal hebben we het over The Lurking Fear, een Zweedse band vernoemd naar een verhaal van H.P. Lovecraft, een schrijver die al vele bands inspiratie heeft gebracht. Hoewel de heren van The Lurking Fear bij hoog en laag volhouden dat het terughalen van het vintage geluid niet het hoofddoel is, kunnen we ons niet aan de indruk onttrekken dat ook deze band, bestaand uit leden van onder anderen At The Gates en Disfear, een klein graantje wil meepikken van de hype. Het maakt ons toch eigenlijk geen reet uit, als de muziek maar goed is, en goed is Out Of The Voiceless Grave zeker.

De veertig minuten alles verschroeiende metal kun je zonder ook maar iets van de band te weten direct als Zweedse deathmetal categoriseren. De band lijkt zo met een tijdmachine uit 1990 te zijn geteleporteerd naar onze tijd. De puristen zullen zich de vingers aflikken bij het beluisteren van Out Of The Voiceless Grave. Door de overspannen, hese grunt van Tomas Lindberg zal de naam At The Gates de eerste zijn die te binnen schiet, en eigenlijk alles wat Gotenburg in de jaren negentig tot the place to be maakte hoor je terug in dit album. Op het eerste gehoor komt de plaat knetterhard binnen, maar de subtiliteiten worden per luisterbeurt meer prijsgegeven zodat je al snel in de gaten hebt dat je met een topplaat in het genre te maken hebt. Ja, hier wordt uw recensent heel blij van, en bij het ogen dichtdoen waant hij zich weer al headbangend in de jaren negentig.

Tussen al die snelheid door horen we wat een geweldige gitaristen Jonas Stalhammer en Fredrik Wallenber zijn en wat een ongelooflijk strak ritme de heren Andrea Axelson, die ook ooit in Edge Of Sanity speelde, en At The Gates drummer Adrian Erlandsson neerleggen. Zo komen de snelheidsduivels als ‘The Starving Gods Of Old’ en ‘The Infernal Dread’ heel mooi uit de verf. De band weet echter ook afwisseling aan te brengen, zoals gelijk al duidelijk wordt op opener ‘Vortex Spawn’ dat supersonisch begint, maar al snel komt met een waanzinnige breakdown met daarin horrific gitaarloopjes en dus het kippenvel direct metersdik op je armen zet. Vergeet daarbij vooral niet te luisteren naar die gierende kettingzaag riffs en snijdende solo’s gelijk een straaljager in duikvlucht. Het fraaie ‘With Dead Engraved In Their Bones’ zakt halverwege naar een dreinend ritme en ‘Upon Black Winds’ eindigt met een horrorachtig akoestisch stukje. ’The Cold Jaws Of Death’ bevat wat stukjes spoken word, een paar giftige gitaarsolo;’s en ook weer zo een ongelooflijk gave riff. Het afsluitende ‘Beneath Menacing Sands’ is een vijf minuten durend dreinend deathmetalepos dat hier en daar zelfs een beetje aan Paradise Lost doet denken. Kortom alles is gewoon raak!

Out Of The Voiceless Grave is ongetwijfeld een van de beste deathmetalreleases van dit jaar. Lindberg en zijn vrienden hebben het maar mooi geflikt. Wat een heerlijk dampende, gore plaat!
Recensent:Jan Didden Artiest:The Lurking Fear Label:Century Media
Cover Obey The Brave - Mad Season

Obey The Brave - Mad SeasonDenk bij Obey The Brave qua muzikale stijl aan The Ghost Inside, waarbij er...

Cover Husky - Punchbuzz

Husky - Punchbuzz De Australische indiefolkband Husky werd in 2008 in Melbourne opgericht....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT