VERSLAG: Rock Werchter 2009

Festivalinfo was aanwezig op Rock Werchter 2009 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 151 foto's.

VERSLAG:

1234

Dag 1

Dit jaar is de file een ramp. De laatste 5 kilometer kosten ons 7 uur.. Ik kan nog net de laatste nummers van Pendulum zien in de tent. Wel meteen een goede binnenkomer, want de tent staat op zijn kop. De van origine Australische cross-over tussen Drum&Bass en Rock slaat goed aan bij het festivalpubliek. (JW)

Wanneer de zon langzaam onder begint te gaan, is het de beurt aan de Britse rockers van Placebo op het hoofdpodium. Zij hebben een nieuwe plaat te promoten (Battle For The Sun) en dat zullen we weten ook. De eerste zes nummers zijn allemaal afkomstig van de nieuwe langspeler, met als gevolg dat de respons uitermate lauw is en het optreden uiteindelijk geen moment van de grond komt. Ok, op een sterke uitvoering van ‘Every You, Every Me’ na dan. Ondanks sterk spel is er nul interactie met het publiek, alswel met elkaar. In interviews zei zanger Brian Molko met de komst van de nieuwe getalenteerde drummer Steve Forrest het spelplezier opnieuw gevonden te hebben, waar het voorheen als een bedrijf klonk. Maar vandaag klinkt Placebo meer als een (failliet) bedrijf dan ooit tevoren. Nu maar hopen dat ze deze ‘crisis’ overleven om er in de passages in december in Ahoy en Sportpaleis een minder zouteloze bedoening van te maken. (JD)

Hoe je een festivalweide moet bespelen, hoef je aan über-Britten Oasis niet te vertellen: met een flinke dosis arrogantie, goed spel en de grootste hits uit het oeuvre van de band. Al vanaf seconde één knalt ‘Rock ’N Roll Star’ uit de boxen en is het een groot meezingfeest dat begint van voor het podium tot achteraan de frietkraam. ‘Layla’, ‘The Shock Of The Lightning’ en natuurlijk ‘Wonderwall’ ze komen allemaal voorbij. Over de attitude van zanger Liam Gallagher is al veel gezegd en geschreven, en ook vandaag kan er geen lachje vanaf. Maar toch is hij de frontman die in zijn groene parka (God wat moet hij het warm gehad hebben) continu de aandacht weet vast te houden. Want zeg nou zelf, Oasis met een zanger a la The Wombats zou toch geen Oasis zijn? Enfin, na traditionele afsluiter The Beatles-cover ‘I Am The Walrus’ is maar één conclusie mogelijk: één van de beste optredens van dag één. (JD)

Gelukkig brengt de avond wat koelte, want er moet energie overblijven voor The Prodigy. De veteranen beklimmen de mainstage direct na Oasis. De energie is nog precies dezelfde als in 1993 en ook de muziek is nauwelijks veranderd Het slaat nog steeds in als een bom, met dank aan de snoeiharde bassen. Niemand op het veld kan stil blijven staan bij klassiekers als “Voodoo People” en “Smack My Bitch Up”. Ook nieuwe nummers worden euforisch ontvangen. (JW)

Na een afwisselend programma in de Pyramid Marquee is het de beurt aan de Canadees Tiga om met zijn plaatjes nog één keer de voetjes van de vloer te krijgen in de bloedhete tent. Hij doet dat met een banale combi van techno, house en africanism. Het gevoel hierbij is nogal dubbel. Enerzijds sta je met open mond te kijken, want Tiga laat zien simpelweg één van de meest getalenteerde deejays te zijn van dit moment. Dit omdat hij moeiteloos weet in te spelen op het publiek en virtuoos zijn plaatjes aan elkaar draait. Anderzijds is zijn muziekkeuze vandaag wel erg lafjes. Het ontstijgt nergens het niveau clubmuziek en het zou dan ook perfect op zijn plaats zijn in een chique discotheek zoals Jimmy Woo. Toch staat een bomvolle tent, inclusief ondergetekende, massaal mee te dansen en daar gaat het uiteindelijk om. (JD)

1234

FOTOGRAFIE:

12345678910111213
Just Jack foto Rock Werchter 2009 Just Jack foto Rock Werchter 2009 Henry Rollins foto Rock Werchter 2009 White Lies foto Rock Werchter 2009 White Lies foto Rock Werchter 2009 White Lies foto Rock Werchter 2009 White Lies foto Rock Werchter 2009 Priscilla Ahn foto Rock Werchter 2009 Priscilla Ahn foto Rock Werchter 2009 Amy Macdonald foto Rock Werchter 2009 Metro Station foto Rock Werchter 2009 Metro Station foto Rock Werchter 2009
 
12345678910111213
 
festival logo

ROSKILDE 2009Roskilde is een van de grootste en bekendste festivals van Europa. Met ruim...

festival logo

METROPOLIS 2009 Metropolis weet elk jaar Rotterdam te verblijden met het hipste gratis...