VERSLAG: Iceland Airwaves Festival 2010

VERSLAG: Marcel Kamphuis  

1234

Het dramatische Hurts verveelt dansliefhebbers Iceland Airwaves

Het Iceland Airwaves Festival heeft vijf officiele dagen, 290 shows, 1.050 artiesten in 252 bands en mocht dat nog niet indrukwekkend genoeg zijn, het heeft ook een zeer uitbundig off-venue programma. Dit zijn bands die dezelfde avond en/of de volgende dag ook op het festival staan geprogrammeerd, maar momenteel zijn geplaatst in bijvoorbeeld een kleine platenzaak en koffiezaak, het is een van de vele raakvlakken met het Nederlandse festival EuroSonic/Noorderslag.

‘Zou iedereen willen gaan staan, want dit is eigenlijk een rockshow, de akoestische optredens zijn alweer afgelopen hoor’ laat Diamond Rings aan het begin weten. Het eenmansproject van John O begint hierdoor wat vreemd, maar hij bedoelt het goed. ‘Nu passen de mensen, die momenteel buiten in de regen staan, ook nog in de platenzaak’ roept de Canadees met een grote glimlach. De excentrieke duizendpoot krijgt veel bekijks en zelfs wanneer niet alles goed verloopt, kan hij rekenen op veel enthousiast gejuich. De electropunker zegt meer dansde mensen te willen, wat vandaag moeizaam lukt, maar dat moet in de toekomst zeker gaan lukken.

Het blijkt dat 2010 het jaar van Everything Everything is geworden. De mannen stonden op Pukkelpop en Pinkpop, maar ook op kleine(re) festivals als London Calling en Motel Mozaique werden aangedaan. De indieband komt uit Manchester en, mede door de grote hoeveelheid aanwezige Engelsen, weten ze veel mensen te trekken. De groep bestaat uit voormalige muziekwetenschappenstudenten en ze weten een indrukwekkend verzorgd optreden te geven. Het vierkoppige gezeldschap kwam in 2010 met de debuutplaat “Man Alive” en natuurlijk krijgen we hiervan alles voorgeschoteld, maar helaas hebben de nummers net iets te veel raakvlakken, waardoor het moeilijk is geconcentreerd te blijven.

Ook uit Manchester komt Hurts en de synthpoppers zijn momenteel enorm populair in Europa, maar misschien dat ze geen goede thuisbasis hebben., want veel Engelsen besluiten de concertzaal te verlaten Het duo staat vandaag voor het eerst in IJsland, maar was onlangs ook in het land voor een videoclip, en ze laten weten het aan al hun vrienden te hebben aangeraden. Zanger Theo Hutchcraft en toetsenist Adam Anderson worden vanavond bijgestaan door een operazanger en dat maakt het net iets specialer dan simpelweg het debuutalbum opdreunen. Maar zelfs dat helpt niet genoeg, want wanneer ‘Wonderfull Life’ passeert in de beginronde, verlaten nog meer mensen de grote concertzaal. De headliner blijkt de bezoekers niet lang genoeg te kunnen pakken met hun dramatische klanken.

Het festivalpubliek komt om te dansen en dat kan bij Silver Columns aan de overkant! Het nieuwe project is een samenwerkingsverband van Johnny Lynch (Fence Collective) en Adem, de bassist van post-rock outfit Fridge, maar samen vormen ze en Hot Chip-achtig gezelschap. Het nieuwe project staat eigenlijk nog erg in de kinderschoenen en ze zijn sinds een aantal maanden aan het optreden, natuurlijk werd eerst thuisland Engeland uitgeprobeerd, maar nu is ook het buitenland aan de beurt. De mannen zijn getekend door het bejubelende Moshi Moshi en mocht vandaag een indicatie zijn voor de toekomst, dan gaat het duo heel erg groot worden. Gelukkig kan er nog even flink gefeest worden voordat we moeten gaan slapen.

1234
 
festival logo

AMSTERDAM HALLOWEEN 2010Zaterdag 30 oktober kan Amsterdam weer massaal Halloween vieren in de...

festival logo

POPRONDE ENSCHEDE 2010 Popronde Enschede 2010 was een zeer geslaagde editie! Volle cafés en podia,...