VERSLAG: Iceland Airwaves Festival 2010

VERSLAG: Marcel Kamphuis  

1234

Artiesten en bezoekers Iceland Airwaves relaxen in Blue Lagoon

In Hongarije gaan de Sziget-bezoekers massaal naar de bandhuizen, om gewoonweg even lekker uit te gaan rusten. De bevolking kijkt vervolgens verbaast naar de hoeveelheid vieze festivalgangers – die uitbundig de rust komt verstoren. Tijdens Iceland Airwaves in IJsland gaat iedereen naar Bláa Lónið (Blue Lagoon), dit is een van de grote toeristen-atracties van IJsland, om rustig te relaxen. De festivalorganisatie heeft er zelfs een special event van gemaakt, waar artiesten en bezoekers elkaar kunnen ontmoeten.

De bekende badplaats Blue Lagoon - een meer midden in een lavaveld met de temperatuur tussen de 36 en 62 graden Celsius en bestaande voor meer dan 2% uit zout. – ligt in zuidwest IJsland. En hier zullen vandaag ook verschillende optredens plaatsvinden, en wanneer de regen uitblijft zelfs een grote bigband. De excursie naar het geothermische bad, wat omringd is door een lavaveld en dicht bij Grindavík, is helaas niet gratis. Maar redelijk betaalbaar (6.300 ISK per persoon) is het gelukkig wel en honderden festivalgangers vertrekken naar de speciale middag.

Niet alleen het warme water en de sauna’s zijn een trekpleister, maar langs de kanten van het enorme bad staan emmers met een reinigende crème. De bezoekers maken gretig gebruik en er lopen/zwemmen veel witte gezichten. Het stomend hete water kent een muzikale soundtrack gedaan door DJ Margeir, een van de bekendste dj's uit IJsland, maar ook Daníel Ágúst is aanwezig. De vocalist, die we kennen we van GusGus en Nýdönsk, mag namenlijk de platendraaier ondersteunen. De combinatie is erg sterk als achtergrondmuziek, maar op een willekeurige clubavond had het veel minder mensen getrokken.

Blue Lagoon is vijftig kilometer buiten Reykjavik gevestigd en de natuurlijke heetwaterbronnen zijn geweldig om te bezoeken – en perfect om van de mogelijke kater bij te komen. De bezoekers, niet alleen festivalgangers, maar ook de dame en heren van Rolo Tomassi en Chazwick Bundock (Toro Y Moi) zijn spotbaar, vermaken zich uitbundig in het warme aardwater met een prijzig biertje. Wanneer iedereen lekker is opgefrist is het een lange busrit terug naar de festivaldrukte en realiteit, vooral voor Rolo Tomassi, want die hebben vanmiddag nog een chaotisch off venue-optreden op het programma staan.

1234
 
festival logo

AMSTERDAM HALLOWEEN 2010Zaterdag 30 oktober kan Amsterdam weer massaal Halloween vieren in de...

festival logo

POPRONDE ENSCHEDE 2010 Popronde Enschede 2010 was een zeer geslaagde editie! Volle cafés en podia,...