VERSLAG: Graspop Metal Meeting 2014 dag 2

Festivalinfo was aanwezig op Graspop Metal Meeting 2014 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 106 foto's.

Naar het Graspop Metal Meeting 2014 dag 1 verslag
Naar het Graspop Metal Meeting 2014 dag 3 verslag

VERSLAG: Bas van Poppel  

Zaterdag

Na een lange nacht in de Metaldome met onder andere een show van AC/DC tribute High Voltage begint om half 12 's ochtends het Zweedse Civil War alweer op Main Stage 1. Voor wie de band niet kent: de vier heren die in 2012 Sabaton verlieten spelen nog steeds samen, maar nu met hardrock zanger Nils Patrick Johansson die we kennen van Astral Doors. Muzikaal is de vergelijking met Sabaton snel gemaakt: catchy bombastische powermetal. De zang is echter totaal anders, maar zeker niet minder goed. Het feest gehalte ligt wat lager en het publiek is in kleinere aantallen op komen dagen, maar van deze heren gaan we zeker nog meer zien en horen.

Dat In Solitude uit het Zweedse Uppsala al twaalf jaar aan de weg timmert weten maar weinig mensen. Vorig jaar kwam de heavy/doom band met haar derde album Sister waarmee de doorbraak er eindelijk lijkt te zijn. De geleidelijk vollopende tent krijgt voornamelijk nieuw werk voorgeschoteld in de sterke 40 minuten durende set en laat een prima indruk achter.

Nails tapt inspiratie uit een heel ander vaatje. De band heeft pas twee albums uit die respectievelijk 13 en 17 minuten lang duren, maar vult moeiteloos drie kwartier in een goed gevulde Metaldome. De Amerikanen doen hun uiterste best om ieders trommelvliezen te slopen met een genadeloos hard portie deathgrind die doet denken aan een combinatie tussen Black Breath en Dismember.

De Amerikaanse deathmetal band Nile is ieder jaar wel op tournee door Europa en slaat ook deze zomer België niet over. Het is bij aanvang van de door oud Egypte geïnspireerde metaltechneuten al erg druk. Met voornamelijk nieuw werk van de recente albums At The Gates Of Sethu en Those Whom The Gods Detest zet het opgewekte viertal een ijzersterk optreden neer en krijgt de band makkelijk het hele publiek mee.

Legion of the Damned speelt voor de vierde maal op Graspop Metal Meeting, en de goed gevulde Marquee toont gelijk aan waarom: de Limburgers zijn erg populair. Met het nieuwe album Ravenous Plague op zak en aangevuld door topgitarist Hein Willekens klinkt de Nederlandse thrashformatie harder, sterker en completer dan ooit. Met meezinger 'Legion of the Damned' als afsluiter een van de hoogtepunten van dag twee.

De uit de V.S. afkomstige groep Mastodon is al lang geen onbekende meer. Het nieuwe album Once More 'Round The Sun wordt gepresenteerd aan het publiek en waar het geluidstechnisch nog al eens rommelt bij de band klinkt alles vandaag werkelijk perfect. Nummers als 'Megalodon' en 'Aqua Dementia' suizen over de festivalweide en brengen de sfeer perfect over tot ver van het podium.

Met het recente naamloze album kreeg het Noorse Satyricon een boel kritiek over zich heen. Vandaag maakt de band hier in een klein uur korte metten mee. Al zijn het voornamelijk oudere nummers als 'K.I.N.G' en 'Mother North' die het publiek helemaal gek krijgen, is de broeierige sfeer in de tent rondom deze geweldige black metal band perfect.

Dat Dark Tranquillity in de kleine Metaldome stond geprogrammeerd heeft wat scheve gezichten getrokken, maar de tent blijkt precies goed voor de groovende Zweedse deathmetal band. De inrichting van de tent zorgt voor een grote lichtshow bij het perfect klinkende optreden. Onder leiding van zanger Mikael Stanne bezorgt dit vijftal een uitmuntend optreden.

Carcass is de laatste tijd regelmatig op tournee en heeft er zichtbaar plezier in. Jeff Walker loopt tussen de nummers op wat af te geven op Limp Bizkit die op hetzelfde moment de Main Stage onveilig maken. Zelf zet de band een ijzersterke set neer met veel werk van het recente album Surgical Steel, aangevuld met het bekendste werk van de overige platen.

Afsluiter Volbeat is ongeveer groot geworden op Graspop. Ooit begonnen in de kleinste tent staan ze nu bovenaan het affiche van het drie daagse metalfeest. Verrassen doen de heren inmiddels niet meer maar wel wordt de anderhalf uur speeltijd moeiteloos gevuld met een berg hits van 'Lola Montez' tot aan 'Radio Girl'. Het veld staat vol, het publiek gaat uit zijn dak en de band is blij. Een mooi afsluitend optreden van dag twee.

FOTOGRAFIE: Tim van Veen  

123456789
Dagoba foto Graspop Metal Meeting 2014 dag 2 Dagoba foto Graspop Metal Meeting 2014 dag 2 Dagoba foto Graspop Metal Meeting 2014 dag 2 Dagoba foto Graspop Metal Meeting 2014 dag 2 Dagoba foto Graspop Metal Meeting 2014 dag 2 Dagoba foto Graspop Metal Meeting 2014 dag 2 Dagoba foto Graspop Metal Meeting 2014 dag 2 Dagoba foto Graspop Metal Meeting 2014 dag 2 Nile foto Graspop Metal Meeting 2014 dag 2 Protest The Hero foto Graspop Metal Meeting 2014 dag 2 Protest The Hero foto Graspop Metal Meeting 2014 dag 2 Protest The Hero foto Graspop Metal Meeting 2014 dag 2
 
123456789
 
festival logo

DOWN THE RABBIT HOLE - DAG 2Op de tweede dag van Down The Rabbit Hole onder meer The Black Keys en...

Graspop Metal Meetin 2014

GRASPOP METAL MEETING 2014 DAG 1 Graspop heeft een nieuw concept, nu zijn er twee mainstages ipv 1. Vanavond...