VERSLAG: Pohoda Festival 2019 - Donderdag

Festivalinfo was aanwezig op Pohoda Festival 2019 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 33 foto's.

Naar het Pohoda Festival 2019 - Zaterdag verslag
Bekijk de Pohoda Festival 2019 - Donderdag foto's

VERSLAG: Gracia Visscher  

12

Pohoda het nieuwe, betere Sziget

Met het eerste biertje in de hand maken we het eerste rondje op dit, voor ons, nieuwe festival. De donderdag is qua line-up duidelijk een startsein voor de rest van het festival, maar dat deert de bezoekers niet om van deze eerste avond al een groot feest te maken.

Dit jaar vindt alweer de 29ste editie van het festival plaats, wat ooit is begonnen met acht bands op een klein podium in Trencin. De afgelopen jaren tikte het festival al ruim 30.000 bezoekers aan per editie! Toch heeft de organisatie er goed aan gedaan om het terrein groot uit te zetten. Pohoda voelt ruim, vrij en groots aan. Een plattegrond is de eerste dag dan ook zeker nodig.

We volgen de landingsbaan van Trencin Airport naar de Urpiner Stage, waar de eerste act Lola Marsh het festival aftrapt. Zoals de Israëlische act verteld, het Slowaakse festival en de band hebben een speciale band, met een vierde show op Pohoda sinds 2014. Dit wordt extra versterkt door een Slowaaks meisje die het podium op wordt gebracht om een nummer samen te zingen. Als de zangeres dan ook nog een Slowaaks lied voordraagt kan de liefde op het festival niet op. Oh, en live is Lola Marsh ook nog goed!

Na deze bijzondere aftrap maken we nog een rondje op het festival. Pohoda zit in een magische tijd; als het gaat om lokale bezoekers hebben ze misschien wel hun piek bereikt maar het grote, internationale publiek heeft het festival nog niet helemaal ontdekt. Dat dit de ambitie is, is duidelijk te merken. Aan aankleding is er veel aandacht besteed, daarin doet het festival zeker 'Sziget-achtig' aan. Pohoda verliest echter niet zijn identiteit. De drank is vooral gericht op hoe de Slowaken drinken: heel veel bier! Daarnaast zijn er ook veel lokale eetkraampjes te vinden en zijn de menu's vooral in het Slowaaks. Terecht natuurlijk, als Slowaaks festival.

Hoe is Pohoda beter dan Sziget? Pohoda is verder, naar onze mening, in het verduurzamen van het festival. Duurzaamheid hoort bij de kern van het festival, dit is en alles te merken. Op veel punten zijn plekken waar afval gescheiden wordt, waaronder plastic en bio. Zelfs eetbakjes en bestek zijn biologisch afbreekbaar. Ook loopt er een groot afvalteam over het festival die het festival schoonhoudt. Chapeau voor Pohoda!

In de avond is het tijd voor de tweede band op het grootste podium: The 1975. Naast een groep enthousiaste fans vooraan bestaat de grote menigte vooral uit al redelijk aangeschoten Slowaken die vooral het met autotune overladen materiaal van de band uit Manchester niet waarderen. Na geklaag word ons met een zoen op de wang van een dronken Slowaak vooral op het hart gedrukt naar lokale acts te gaan kijken. Geen zorgen, dit staat voor morgen ook zeker op het programma! Over The 1975 valt weinig te zeggen. De band oogt moe en maken moeilijk contact met het publiek. We zijn een beetje blij als ze het podium verlaten.

We sluiten onze avond af met de Britse rapper Skepta. Iemand die, in tegenstelling tot The 1975, het publiek volledig op z'n kop weet te zetten. Zonder veel poespas loopt de rapper over het podium, de ene vers na de andere eruit gooien. En wat gaat het Slowaakse publiek er goed op! Van voor tot achter staat het veld voor de Urpiner stage vol met mensen die elk woord van de Brit opeten.

De eerste dag van Pohoda is een kleine voorproef van wat er nog komen gaat. Hou Festivalinfo in de gaten voor nieuwe reviews en foto's vanaf Trencin Airport!

12

FOTOGRAFIE: Bas van der Vorm  

123
The 1975 foto Pohoda Festival 2019 - Donderdag The 1975 foto Pohoda Festival 2019 - Donderdag The 1975 foto Pohoda Festival 2019 - Donderdag The 1975 foto Pohoda Festival 2019 - Donderdag The 1975 foto Pohoda Festival 2019 - Donderdag The 1975 foto Pohoda Festival 2019 - Donderdag The 1975 foto Pohoda Festival 2019 - Donderdag The 1975 foto Pohoda Festival 2019 - Donderdag The 1975 foto Pohoda Festival 2019 - Donderdag The 1975 foto Pohoda Festival 2019 - Donderdag Lola Marsh foto Pohoda Festival 2019 - Donderdag Lola Marsh foto Pohoda Festival 2019 - Donderdag
 
123
 
festival logo

POHODA FESTIVAL 2019 - ZATERDAGDe laatste dag van Pohoda, we zijn er eigenlijk nog niet klaar voor. Het...

barn on the farm

BARN ON THE FARM 2019 - ZONDAG Aan al het leuks komt een eind, zo ook aan het 10e jubileum van Barn On The...