RECENSIE: Moses Sumney - Aromanticism

Sumney
2017-11-20 Voor zijn debuutplaat heeft Moses Sumney de titel Aromanticism gekozen. Anti-romantiek dus. Dit betekent het onvermogen of de onbereidheid om aan romantische gevoelens te beantwoorden. Het is een fenomeen dat Sumney tegenwoordig vaak in de maatschappij tegenkomt en zodoende op zijn eerste plaat als rode draad door heeft gevoerd, muzikaal en tekstueel. Indirect gaat Aromanticism wel over de liefde, maar net op een andere manier. De Amerikaan zingt vooral over eenzaamheid. Zijn liedjes vormen een soort zoektocht naar de betekenis van romantiek. Een interessante aanpak biedt het in ieder geval. Sumney weet het gelukkig ook muzikaal op zeer fraaie wijze te omlijsten.

Vooral op minimale wijze verweeft Sumney het thema door zijn album heen. Er staat op Aromanticism geen noot te veel of te weinig. Ook al duurt zijn debuutplaat slechts 34 minuten, binnen zijn intieme aanpak komt een hoop moois voorbij. Met zijn hoge, breekbare stem geeft de zanger een ijzingwekkend randje mee aan zijn muziek. ‘Quarrel’ en ‘Lonely World’ vormen twee hoogtepunten op het album. Hoewel hier – en op andere nummers – het geheel soms wat naar dreampop neigt, komen er ook allerlei invloeden uit r&b, jazz en soul voorbij. Het persoonlijke randje geeft dit album net dat extra beetje bijzonderheid mee.

“I’m not tryna go to bed with you. I just wanna make out in my car”, zingtSumney in ‘Make Out in My Car’. Zo simpel als dat verzoek lijkt, zo eenvoudig lijkt de opzet van zijn album. Maar toch gebeurt er een heleboel in het half uur waarin de Amerikaan zijn eigenzinnige mix van stijlen op de luisteraar loslaat. Sumney dwarrelt met zijn muziek heen en weer, maar ondanks het ietwat kille thema voelt zijn muziek ook als een warme deken. Voel je je eenzaam of juist niet, met Aromanticism kun je even lekker wegdromen. Het is in ieder geval duidelijk dat Sumney een artiest is om in te gaten te houden.
Recensent:Jasper van Quekelberghe Artiest:Moses Sumney Label:Jagjaguwar
Cover Ducktails - Jersey Devil

Ducktails - Jersey DevilSoms krijg je van die albums op je bord die eigenlijk helemaal geen aandacht...

Cover The Grooms - Exit Index

The Grooms - Exit Index Exit Index is het vijfde album van ruismakers Grooms . De band komt uit...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT