RECENSIE: Kings of Leon - Because of the Times

Kings of Leon - Because of the Times
2007-04-18 Kings of Leon heeft een spectaculaire tijd achter de rug. Binnen enkele jaren groeiden ze uit tot grote indie/rock sterren. Met Youth and Young Manhood (2003) en Aha Shake Heartbreak (2005) stonden ze binnen no-time hoog aangeschreven in de alternatieve muziekwereld. De gebroeders Followill groeiden op in het zuiden van Amerika terwijl ze rondreisden met een priester. Toen ze samen met neef Mattew Followill een band begonnen werden ze al snel beschreven als het nieuwe rockgeluid sinds de jaren ‘90. De moderne Nashville boogie rock en een explosie van rockgitaren met het zuiderse dialect van zanger Caleb was verfrissend en aanstekelijk.

Na veel toeren (wat ze sowieso het liefst doen) en optredens met U2, Bob Dylan en Pearl Jam zijn ze verder gaan kijken. Het zou makkelijk geweest zijn om verder te gaan op de weg waar ze op reden. Maar Kings of Leon wilde meer. Met Because of the Times is het derde album op de markt gekomen. Een beter gecontroleerd album waarvan de kartelrandjes zijn afgeslepen.

Met flink wat meer geluids- en zangeffecten wordt het geluid van de Followills breder. Het album start met het lange ‘Knocked Up’. Het eerste nummer in hun repetoir dat langer dan 5 minuten duurt. Daarna scheurt het album verder met een afwisseling tussen ruige (‘Charmer’, ‘Mcfearless’, ‘Blacktumbnail’) en rustige (‘True Love Way’, ‘Ragoo’, ‘Trunk’) nummers.

Net als op de vorige albums heeft vooral de basgitaar een groovy invloed op het geheel. Ook de originele zang blijft heerlijk om naar te luisteren. Ondanks het bredere en beter uitgebalanceerde geluid mist het album een belangrijk punt, namelijk de opbouw van het album. De betere en voornamelijk ruigere nummers staan vooral in het begin waar door de toch iets minder rockende nummers minder gedraaid zullen worden. Waar het begin van het album makkelijk als een meesterwerk beschouwd kan worden, laat Because of the Times het in de laatste 15 minuten liggen. Jammer dat dit nog niet het legendarische album is die deze heren makkelijk kunnen maken.
Recensent:Jordi Koops Artiest:Kings of Leon Label:Sony Music
Grinderman - Grinderman

Grinderman - GrindermanVorig jaar september verzorgde Nick Cave twee avonden een optreden in Den...

Fled - Somewhere

Fled - Somewhere De tweede demo van de uit de provincie Utrecht afkomstige rockband Fled is...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT