RECENSIE: Escape-ism - The Lost Record

Escape-ism
2018-11-09 Begin 2018 verscheen een recensie van Introduction To Escape-ism op festivalinfo, het debuutalbum van Escape-ism. En nu ligt er alweer een opvolger in de schappen: The Lost Record. Dus ook weer tijd voor een nieuwe recensie. Hoewel? Er had ook kunnen worden volstaan met een reprint van de vorige recensie, want veel is er in de tussentijd niet veranderd aan Escape-ism.

Escape-ism is het alter ego c.q. soloavontuur van Ian Svenonius, het brein achter de bands Nation Of Ulysses en Chain & The Gang. Escape-ism brengt nog steeds lo-fi elektro rock in de stijl van Suicide.
Escape-ism heeft niet veel nodig. Een in de lokale pawnshop bij elkaar gescharreld instrumentarium (synthesizer, elektrische gitaar), basale melodieën en banale teksten die met de nodige zelfspot, gekreun en gevoel voor pathos worden gedeclameerd door Svenonius: ”I’m a singer, I’m a star, upon the stage” (in ‘I’m A Lover (At Close Range)’).

Met The Lost Record heeft Escape-ism geen verloren gewaand album willen maken maar eerder een ongewenst album. In titelsong ‘The Lost Record’ volgt de verklaring: ”Hi, I’m the lost record……Where did you find me anyway? In the Dollar bin? In the basement? In the thrift store?”. Het oordeel is uiteindelijk aan de luisteraar.

Een (on)gezonde interesse voor horror kan Escape-ism niet worden ontzegd, getuige songtitels als ‘Bodysnatcher’, ‘Exorcist Stairs’ en ‘What Sign (Was Frankenstein?)’. En ‘Rome Wasn’t Burnt In A Day’ loopt als een soort running gag door het oeuvre van Svenonius. Het nummer, dat zwaar leunt op de Stooges-riff van ‘I Wanna Be Your Dog’, stond ook op het debuutalbum van Escape-ism en is bovendien een bewerking van een oude garagerock & roll song van één van zijn andere bands, Chain & The Gang.

The lost Record,/i> sluit af met ‘What Sign (Was Frankenstein?)’. Deze song leunt dan weer zwaar op de riff van de T-Rex klassieker ’21 Century Boy’. Escape-ism haalt hiermee op The Lost Record het maximale resultaat uit minimale middelen.
Recensent:Bart Slaats Artiest:Escape-ism Label:Merge Records
Cover Eric Bachmann - No Recover

Eric Bachmann - No Recover Eric Bachmann is zanger geweest van Crooked Fingers en Archers of Loaf,...

Cover Manu Delago - Parasol Peak

Manu Delago - Parasol Peak De totstandkoming van Parasol Peak omvat een imposant verhaal. Manu Delago...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT