RECENSIE: Death And Vanilla - Are You A Dreamer?

D&V
2019-07-17 ”Are you a dreamer?”, vraagt het Zweedse Death And Vanilla met de albumtitel van hun derde plaat. Dit collectief maakt immers dreampop, maar de bandnaam bevat niet voor niets ‘death’, want er sluimert soms een spookachtig laagje door in de muziek van dit tweetal. Minder dan op voorganger To Where The Wild Things Are wisselen Marleen Nilsson en Anders Hansson op dit album donkere muziek af met lichte en zweverige klanken. Enkel het openingsnummer ‘A Flaw In The Iris’ heeft de spookachtige ondertoon die op hun tweede album nadrukkelijk aanwezig was.

De dromerige pop lijkt dit maal nog meer uit de jaren ‘60 en ‘70 te zijn weggelopen. Inspiratie haalden zij soundtracks uit deze decennia en muziekstijlen als Krautrock. In 2018 maakten zij ook nog een live-plaat die tevens werkte als soundtrack voor Roman Polanski’s film The Tenant (1974) en in 2013 brachten zij een score uit voor de stille horrorfilm Vampyr (1932). De mysterie uit dit soort films verweven zij in hun vintage geluid op deze plaat.

Dat dit album zich als een soundtrack laat beluisteren komt ook terug in de vaak lang opgebouwde nummers, zo zweeft het zes minuten durende ‘Let’s Never Leave Here’ met zijn Air-achtige melodie op kalmerende wijze je gehoorgang in en zoals de titel het al zegt, je wil niet meer weg van deze muziek. Met instrumenten als Moog synthesizers en orgels wekt het tweetal een authentieke jaren ‘60/’70 gevoel op. De lijzige zang en echoënde synths en gitaarriffs tillen de muziek naar het niveau ‘dromenland’.

Are You A Dreamer? zet heel erg in op sfeer en laat zich eigenlijk nog het beste beluisteren als één geheel. Dit album kan dan ook wel gezien worden als een nieuwe soundtrack van Death And Vanilla. Niet één die gelinkt is aan een film, maar aan de band zelf. Met hun rijke en meeslepende klankenpalet neemt dit tweetal je mee in hun eigen gecreëerde wereld.
Recensent:Jasper van Quekelberghe Artiest:Death And Vanilla Label:Fire Records
Big Busie

Big Business - The Beast You AreSeattle is in het verleden al meerdere malen een broedplaats gebleken voor...

Shana

Shana Cleveland - Night Of The Worm Moon In het dagelijks leven is Shana Cleveland frontvrouw van de succesvolle...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT