RECENSIE: Big Business - The Beast You Are

Big Busie
2019-06-16 Seattle is in het verleden al meerdere malen een broedplaats gebleken voor succesvolle rockbands. De twee originele leden van Big Business zanger/basgitarist Jared Warren en drummer Coady Willis komen oorspronkelijk uit deze stad in het noordwesten van de Verenigde Staten, waar ze de band zo’n vijftien jaar geleden zijn begonnen. Het zijn dus bepaald geen groentjes, ook al zijn ze hier in Nederland nog vrij onbekend. Zo maakten Jared en Coady korte tijd deel uit van The Melvins en speelde Big Business ooit in het voorprogramma van Tool. In vorige bezettingen waren ook twee verschillende gitaristen van de partij, maar tegenwoordig opereren ze als duo vanuit Los Angeles en is The Beast You Are inmiddels hun zesde album.

Na wat piepend en krakend audio feedback, gaan ze meteen vol gas uit de startblokken met ‘Abdominal Snowman’ waar Jared de één na de andere fijne riff uit zijn basgitaar tovert, bovendien lekker aan het brullen is en die overactieve drummer er al flink op los mept. Het tweede nummer ‘Heal The Weak’ is een vrij puntig rocknummer met heel veel accenten, gevolgd door een a capella stukje met voornamelijk ”aaaaaaaaahs” dat het volgende nummer inleidt. In ‘Bright Grey’ gaan dan weer alle remmen los. Vervolgens gaat het tempo weer iets terug met ‘Time And Heat’ en het slepende, onheilspellende ‘The Moor You Know’ (geen schrijffout).

Dat drummer Coady niet bepaald van stiltes in de muziek houdt, blijkt wel uit het feit dat hij bijna alle nummers vakkundig dicht timmert met zo’n beetje alles wat hij kan raken. Daar zou je af en toe wat onrustig van kunnen worden, maar het geeft ook veel energie. Er gebeurt immers wel wat. Daarnaast is er nog die muur van basgitaargeweld. Dit is Stonerrock van de bovenste plank en geen moment saai. Alhoewel, het slaapverwekkende ‘Under Everest’ is echt een buitenbeentje op het album en lijkt wel bijna een kerstnummer met al die belletjes en xylofoon.

Dan voor de tweede keer een a capella intermezzo met heel veel ”wowowowowo” die over gaat in ‘Last Family’ waarin Coady ook volop meezingt, alsof ie al niet genoeg te doen heeft met al die ingewikkelde drumpartijen. Ja, het is hard werken om met zijn tweeën zoveel kabaal te produceren, maar de missie is absoluut geslaagd. Laat het beest in jezelf los en zet The Beast You Are aan op hoog volume!
Recensent:Johan Kramer Artiest:Big Business Label:Joyful Noise
BTr

Black Tropics - Black TropicsAls je niet beter zou weten, zou je denken dat Royal Blood een nieuw album...

Cover Death And Vanilla - Are You A Dreamer?

Death And Vanilla - Are You A Dreamer? ”Are you a dreamer?” , vraagt het Zweedse Death And Vanilla met de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT