RECENSIE: Nada Surf - Never Not Together

Nada Suerf
2020-02-26 Op het negende studioalbum van Nada Surf is alles bij het oude gebleven. De nummers hebben de pakkende indierocksound die we van het kwartet gewend zijn. Dat maakt Never Not Together een album dat makkelijk wegluistert, maar niet verrast.

Het album ademt de menslievende alles-komt-goedmentaliteit en verschilt tekstueel gezien niet veel van eerder werk. Een echt Nada Surf feel-goodnummer is ‘Just Wait’ waarin de mannen maar weer eens duidelijk maken dat problemen uiteindelijk verdwijnen: “It might take some time/ But you gotta know it's gonna be okay/ Just wait/ Just wait.” Mocht dat wachten je toch alleen windeieren leggen, dan kun je ook de wijze les uit de titel van ‘Live Learn And Forget’ uitproberen. Eerlijk gezegd klinkt het allebei als goedbedoelde adviezen van een opdringerige tante. Zo’n clichégesprek waar je niet op zit te wachten. Snel naar huis dan maar.

Wat kan voelen als thuiskomen, voelt nu als een herhaling van zetten. Opener ‘So Much Love’ heeft qua opbouw en tekst veel weg van ‘Always Love’. Even later doet ‘Something I Should Do’ denken aan ‘Popular’. Waar de hit uit 1996 begint met een pratend gedeelte, heeft het nieuwe nummer middenin en aan het einde zo’n parlandostuk. Daarnaast lijkt de nieuwe track muzikaal gezien op ‘Ice On The Wing’.

Los van deze gelijkenissen heeft binnen de plaat ieder nummer wel wat eigens. ‘Something I Should Do’ rockt lekker weg, ‘Looking For You’ begint met een mooie koorachtige zang en ‘Mathilda’ bezit een tempowissel. Helaas is er geen nummer dat er met kop en schouders boven uitsteekt. Nada Surf lijkt het ondanks de laatste paar platen van oude nummers te moeten hebben. Zo is ‘Popular’ uit 1996 op Spotify met bijna zestien miljoen streams nog steeds het meest beluisterde nummer, gevolgd door ‘Always Love’ uit 2005 dat bijna elf miljoen keer afgespeeld is.

Is vernieuwing per se nodig? Als het te vernieuwend zou zijn, dan zou deze recensie zich daar waarschijnlijk negatief over uitspreken. Never Not Together is niet slecht, maar doet vooral beseffen dat If I Had A Hi-Fi, The Weight Is A Gift en Let Go wel weer eens uit hun hoezen mogen komen.
Recensent:Lizan van der Holst Artiest:Nada Surf Label:City Slang
Cover Klangstof - The Noise You Make Is Silent

Klangstof - The Noise You Make Is SilentVerhuizen naar de middle-of-nowhere in Noorwegen is een regelrechte ramp...

Cover Chalice - Lost Connection

Chalice - Lost Connection Lekker overzichtelijk is het wel, een EP met twee songs uitbrengen. Vroeger...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT