RECENSIE: Paul McCartney - Memory Almost Full

Paul McCartney - Memories
2007-06-18 Paul McCartney, wat moet je nog over de beste man schrijven? Een levende legende en monument voor de hedendaagse pop- en rockmuziek. Het is evenzeer een zege als een vloek. Want naast dat zijn werk nog vaak langs de lat van zijn werk als Beatle wordt gelegd, was zijn periode met de Wings niet minder succesvol. En alsof dat nog niet genoeg is, heeft sir Paul een paar jaar terug ook nog eens een briljante soloplaat uitgebracht: Flaming Pie. In dat geweld moeten zijn platen van vandaag de dag zich staande weten te houden, Memory Almost Full dus ook.

De titel van de cd zou je op kunnen vatten als een verwijzing naar een naderend einde van McCartney's muzikale carrière. Zijn luie stoel staat op de hoes immers al klaar. Niets is minder waar natuurlijk. Al vanaf de eerste noten van de single 'Dance Tonight' blijkt dat sir Paul nog altijd een neus heeft voor aanstekelijke melodieën. 'Ever Present Past' is eveneens aanstekelijk. Niet Beatles-aanstekelijk, maar daar lijkt sir Paul geen boodschap aan te hebben. Hij lijkt zelfs een beetje moe van, zoals de titel al aangeeft, zijn 'Ever Present Past'.

'Only Mama Knows' is een stuk afwisselender. Orkestrale arrangementen, onverwachte overgangen en fraaie vocalen. Desondanks kunnen we stellen dat zélfs Paul McCartney niet de eeuwige jeugd heeft. De beste man heeft inmiddels niet meer de stem van vroeger. Maar bij een breekbaar nummer als 'You Tell Me' past het uitstekend. Het fraaie nummer is een mooie aanloop naar een ander hoogtepunt, 'Mr. Bellamy'.

Helaas zakt de cd vanaf dat moment een beetje in en kabbelt de muziek langzaam voort. 'House of Wax' is echter wel weer lekker groots opgezet. Helaas vormt het geen opmaat naar een eindsprint, hoe aardig 'The End of The End' bij vlagen ook klinkt. Het vrij heftige 'Nod Your Head' komt na al die rust ook een beetje vreemd uit de lucht vallen. Die rustige nummers zijn niet eens zo heel verkeerd, maar omdat Paul McCartney voor zo ongeveer de ganse wereldbevolking zo'n herkenbare en vertrouwde stem heeft, gaan de nummers helaas nogal opvallend het ene oor in, en het andere uit.

Niettemin moet ook iemand van het statuur van Paul McCartney heden ten dage moeite doen om zijn muziek onder de aandacht te brengen. Hiertoe heeft hij een exclusieve deal gesloten met het immense Starbucks concern. In de filialen van de koffiegigant draait Memory Almost Full de hele dag door en is te koop bij de kassa. Het is even tekenend voor de muziekindustrie anno 2007, als voor de inventiviteit van McCartney. De oude vos is zijn streken nog niet verleerd.
Recensent:Nick Augusteijn Artiest:Paul McCartney Label:Universal
Black Rebel Motorcycleclub - Baby81

Black Rebel Motorcycle Club - Baby 81Toen de Black Rebel Motorcycle Club haar derde album Howl (2005)...

Two Lone Swordsmen - Wrong Meeting II

Two Lone Swordsmen - Wrong Meeting Part 2 Andrew Weatherall is één van de belangrijkste Britse producers en remixers....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT