RECENSIE: Julia Shapiro - Zorked

Zorked
2022-01-21 Julia Shapiro is in het dagelijks leven frontvrouw van de Amerikaanse indie poprock band Chastity Belt. In 2019, het jaar van het tot nu toe laatste album van haar band, nam Shapiro haar eerste soloplaat op. Nu is het tijd voor de opvolger. Shapiro’s tweede soloplaat (Zorked) komt uit via Suicide Squeeze Records, de thuishaven van gelijkgestemde, (voornamelijk) vrouwelijke bands als L.A. Witch en Death Valley Girls. Julia Shapiro heeft het regenachtige Seattle inmiddels verruild voor het zonnigere Los Angeles. Die verhuizing ging niet zonder slag of stoot. Een lange periode van aanpassingsproblemen en gewenning ging gepaard met depressie en eenzaamheid. En of dat niet genoeg was zorgde de corona pandemie bij Shapiro voor een nog groter isolement.

Verwacht van Zorked dan ook geen vrolijke plaat, want Julia Shapiro heeft haar hart op de tong in haar veelal autobiografische teksten. Albumtitel Zorked staat synoniem voor ”throwing up after a night of excessive drinking”. Of in het geval van Shapiro de negatieve gevoelens die bleven hangen na een minder geslaagde paddo-trip.

Het album opent met loodzware, bijna drone-achtige klanken uit de basgitaar op ‘Death (XIII)’. De tekst is al bijna net zo zwaar: ”This is the end, of an illusion, put it to rest, end of the confusion”. De galmende zang , het minimale drumwerk en de zwalkende synthesizerpartijen zorgen voor een onheilspellende sfeer. Een mooie binnenkomer.

Op ‘Wrong Time’ gaat het nog niet veel beter met het gevoelsleven van Shapiro: ”Will it be, the last time, I find myself, stuck inside, this hole I’ve dug”. De titel doet wellicht anders vermoeden maar het met akoestische gitaar vormgegeven ‘Hellscape’ klinkt dan ineens een stuk opgewekter. Op ‘Do Nothing About It’ wordt deze lijn doorgetrokken.

De sound op Zorked is hoorbaar schatplichtig aan shoegazers My Bloody Valentine en Galaxie 500. Het sfeervolle karakter van het album brengt ook eighties band Cocteau Twins in herinnering. En Julia Shapiro toont zich een groot fan van wijlen singer-songwriter Elliott Smith.

Julia Shapiro klinkt op haar solowerk persoonlijker en dromeriger dan op haar groepswerk met Chastity Belt. Zorked is daarmee een meer dan gemiddelde plaat!
Recensent:Bart Slaats Artiest:Julia Shapiro Label:Suicide Squeeze Records
Cover Vanishing Twin - Ookii Gekkou

Vanishing Twin - Ookii Gekkou Vanishing Twin is een kosmopolitisch gezelschap. De bandleden hebben hun...

Cover Deerhoof - Actually, You Can

Deerhoof - Actually, You Can De opdracht naar elkaar toe was eenvoudig: het volgende album moet live...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT