RECENSIE: Steeve Laffont - Alba Gitana

Steeve
2023-01-04 Zeg je zigeunermuziek, dan zeg je al snel Django Reinhardt die met zijn gitaarstijl deze muziek op de kaart zette. Inmiddels behoort Steeve Laffont eenzelfde eer toe. Geboren in Perpignan (Frankrijk), hij groeide daar langzaam uit tot een van de beste zigeunerjazzgitaristen ter wereld. Toen hij in 2011 de Grand Prix du Hot Club de France ontving voor zijn eerste soloalbum, Swing For Jess, trok hij pas echt de aandacht van de muzikale wereldpers. Nu is daar Alba Gitana (‘zigeuner dageraad’), zijn vijfde soloalbum.

Aangezien hij vaak gevraagd wordt om mee te spelen met andere artiesten in dit genre, heeft hij een vaste kliek van musici om zich heen verzameld. Zo horen we op het openingsnummer, ‘Alba Gitana’, Dominique Di Piazza (basgitaar), die direct een hoofdrol opeist. Hij is daar niet alleen in: ook Costel Nitescu (viool) en Rudy Rabuffetti (gitaar) doen een aardige duit in het zakje. Op het einde hoor je nog Antoine ‘Tato’ Garcia meezingen. Wordt het nog beter?

Ja, aangezien alle musici heel graag hun kunsten willen vertonen. Het zijn allen virtuozen die elkaar opzoeken om zo een nog betere muzikant te worden. Luister eens naar het samenspel van viool en basgitaar op ‘Dinello’, mocht je overtuigd willen worden. Heel knap hoe zij elkaar foutloos weten te vinden op snelheid en hoe zij hierdoor elkaars instrument weten te versterken. Ook de rustige nummers die Laffont opdraagt aan zijn geliefde vrouw (‘Jess Fusion’) en dochter Djazz (‘Pour Ma Fille’) worden met hartstocht gespeeld.

Violist Nitescu mag op zijn ‘Groove For Costel’ de leiding nemen. Ook al weet hij met verve dit rustige stuk te spelen, hij zal op ‘Tchaï Funky’ weer volle bak moeten gaan. Laffont lijkt hier maar te blijven soleren; alleen Di Piazza kan hem bijhouden. De rest probeert hem tevergeefs tot stoppen te dwingen, wat alleen de ‘fade out’ lukt. Uiteindelijk sluit ‘Everything Happens To Me’ het album in alle rust af.

Laffont weet op Alba Gitana de zigeunermuziek opnieuw in te kleuren. Met een beetje flamenco, een snufje jazz, een scheutje bossa nova en enige klezmer ritmes zet hij zichzelf en zijn wereld op de kaart. Django Reinhardt had vast graag meegedaan.
Recensent:Hendrik Goos Artiest:Steeve Laffont Label:Xango Music
Cover Helena Davidsson - Aldrig Lika Konstig Och Ensam Igen

Helena Davidsson - Aldrig Lika Konstig Och Ensam IgenDe eerlijkheid gebiedt te zeggen dat uw recensent nog nooit van Helena...

Cover Širom - The Liquified Of Simplicity

Širom - The Liquified Of Simplicity Ooit een reis door de magische muziekwereld van Slovenië willen maken? Zo ja,...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT