RECENSIE: Bywater Call - Remain

Bywater
2023-07-19 Het debuutalbum van Bywater Call uit 2019 kreeg volop positieve recensies en daarnaast stond de band het afgelopen jaar op het Moulin Blues festival. Zangeres Meghan Parnell en gitarist Dave Barnes zijn de drijvende kracht achter deze zevenkoppige formatie uit Toronto, Canada. De groep bestaat verder uit: Bruce McCarthy (drums), Mike Meusel (basgitaar), Alan Zemaitis (keyboards), Stephen Dyte (trompet) en Julian Nalli (saxofoon).

Hun stijl wordt omschreven als southern soul, blues en rootsmuziek. Het nieuwe album Remain is qua sound een flinke stap voorwaarts; het geheel klinkt uitstekend.
Zangeres Parnell is gezegend met een hemelse strot: een groot bereik, volop power in haar uithalen en ze heeft een heerlijk rauw randje. Wellicht de beste binnen dit genre, genieten!

De blazerssectie is een essentieel onderdeel van de sound van Bywater Call; het geeft de muziek wat extra’s, als ook het verfijnde gitaarspel van Barnes. Als je ‘tussen de regels door luistert’ zijn er volop laagjes te ontdekken in hun geluid; percussie, orgels en koortjes. Hierdoor klinkt het allemaal net effe wat volwassener.

Tja, en dan inhoudelijk over het album; daar kunnen we eigenlijk vrij kort over zijn: alle elf tracks zijn raak. En met raak bedoelen we dan bull's eye! De rockende opener ‘Falls Away’ zet gelijk de toon met een fraai muzikaal middenstuk en lekker gitaarwerk. Of de band hierna nu gas terugneemt bij de prachtige titeltrack ‘Remain’ en het gevoelige ‘Locked’; swingt bij het funky ‘Sea We Swim’ en groovy ‘Let Me Be Wrong’ of zich van een meer midtempo en soulful kant laat zien met ‘Lover Down Slow’ en het fantastische ‘Fortune’; het is allemaal even goed. Elke track bevat volop ingrediënten voor een muzikaal culinair hoogtepunt: lekkere basloopjes, fraaie gitaarsolo’s, mooi uitgebouwde passages en altijd die waanzinnige stem van Meghan Parnell op de voorgrond. Verwacht geen ingewikkelde muzikale hoogstandjes. Maar het is net als bij koken (en eigenlijk bij alle vormen van kunst); eenvoud is het teken van volmaaktheid (uitspraak heeft ondergetekende ‘geleend’ van wijlen Curnonsky).

Na een goed ontvangen debuut wordt een tweede album altijd als ontzettend lastig gezien, de muziekgeschiedenis telt talloze voorbeelden. Bywater Call slaagt echter met vlag en wimpel; wat een dijk van een plaat is Remain! In oktober 2023 zijn ze live te zien in ons land; gaat dat zien!
Recensent:Ivo van Gool Artiest:Bywater Call Label:Gypsy Soul Records
Cover Yentl en de Boer - De Kampvuursessies Live

Yentl en de Boer - De Kampvuursessies LiveJe hebt van die muzikale duo`s die er echt toe doen en waarvan je steeds...

Cover RY X - Blood Moon

RY X - Blood Moon Wanneer je een plaat van de Australische singer-songwriter Ry X uit de kast...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT