RECENSIE: The Commoners - Find A Better Way

Commoners
2023-03-05 Voor ondergetekende was The Commoners nog geen bekende, maar kijkend
naar het imago en de stijl op de hoes van de debuutplaat Find A Better Way, dan verwacht je muziek in de trant van Blackberry Smoke. En ja hoor openingsnummer ‘Find A Better Way’ klinkt als southern rock in de stijl van The Black Crowes. Lekkere rauwe vocalen, stevig gitaarwerk, zompige drums en baslijnen. En aandacht voor lekkere harmonieën, zodat alles lekker vol klinkt. Producer Ross Hayes Citrullo houdt dan ook wel van het wat stevigere werk. Hij werkte ook samen met het Canadese bluestalent Spencer MacKenzie. De band is eveneens afkomstig uit Toronto, Canada en in Engeland zijn ze al veelgevraagd, waardoor ze in april op een uitgebreide tournee mogen.
Zelf vertellen de heren van The Commoners dat The Black Crowes inderdaad een grote inspiratiebron is.

Ook het tweede nummer ‘Fill My Cup’ overtuigt. De zang van Chris Medhorst is de motorolie die deze muziek kracht en souplesse geeft. Find A Better Way is een mooie mix van gruizige ballads zoals ‘Naturally’ en uptempo rocknummers.
Dat maakt het een plaat die niet verveelt. Al gaat het hier en daar mis. Zo is het rustige nummer ‘I Won’t’ klinkt niet best. Het is te schel en de stem klinkt vervormt. Het lijkt haast wel of ze even niet op zaten te letten. Ook het opvolgende ‘Deadlines’ kan dat schelle gevoel niet wegnemen. Hiermee is de magie van de eerste vijf nummers is daarna dus even weg. Gelukkig wordt bij de laatste twee nummers ‘Hangin’ On Again’ en ‘Alive’ de draad weer opgepakt. Hier klinkt vette en goed klinkende southern rock met lekkere tempowisselingen binnen een nummer. Van gas erbij tot zoekend naar een rustpuntje.

Find A Better Way is een fraaie plaat met een sterk begin en eigenlijk is het het beste om de plaat niet om te draaien naar kant B. Als we kant A als EP nemen dan scoort de plaat vier sterren, maar als geheel drie.
Recensent:René Obdeijn Artiest:The Commoners Label:Gypsy Soul Records
Aidan

Aidan & The Wild - Revelation Never CameVoor Revelation Never Came schreef Diederick van den Brandt alle nummers en...

Westen Band

Dieter van der Westen - Honesty Of The Hopeful De Dieter Van Der Westen Band bevat muzikanten die al in, en bij...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT