RECENSIE: Deleyaman - The Sudbury Inn

Deleyaman
2023-12-28 Deleyaman bestaat uit de van origine Grieks-Armeense muzikant Aret Madilian en de uit Frankrijk afkomstige zangeres Beatrice Valentin. Sinds de eeuwwisseling heeft deze formatie al diverse albums uitgebracht. The Sudbury Inn is hun negende. Net als voorganger Sentinel worden Madilian en Valentin nu ook weer bijgestaan door diverse musici met een keur aan instrumenten die voor de warme en sfeervolle klanken zorgen. Wederom is er plaats voor de duduk, een Armeens blaasinstrument met karakteristiek geluid. Een geluid wat een nummer kan dragen op het album. De stijl van Deleyaman is niet in een hokje te stoppen, als daar al behoefte aan is. Jazz, folk, wereldmuziek, al deze genres zijn min of meer toepasbaar. Soms hoef je muziek ook niet in een categorie onder te brengen.

Het album begint met het stemmige ‘Spring Song’, wat je gelijk al bij de hand neemt op ontdekkingstocht. Een instrumentaal intro, de warme zang van Madilian die halverwege vergezeld wordt door Valentin. ‘Many Years Later’ is een volledig door Valentin gedragen lied over een liefde waarbij instrumenten en zang elkaar prachtig aanvullen tot een geheel. “You are many years late. Yes I am glad you are here.” De tekst is van de Russische dichteres Anna Akhmatova. Bij meerdere nummers wordt er geput uit poëzie. De gedichtenbundel Tales Of A Wayside Inn van Henry Wadsworth is de grootste bron van invloed op de teksten.

Bij ‘The Late Hour’ roepen zang en saxofoon een sfeer op van een rokerige, donkere jazzclub ergens in Parijs. ‘Gold Is Fading Into Grey’ is dan weer vrolijk van toon en vol van geluid. Trompet, gitaar, drum en viool allemaal tezamen in een ruim vijf minuten durende compositie, waarbij je je bij tijd en wijle in Mexico waant. Een lied over de zonsondergang naar een werk van Laurence Dunbar.

The Sudbury Inn kent geen zwak moment en is een album om bij weg te dromen. De mooie, niet alledaagse geluiden voeren je mee hier ver vandaan. Diepzinnige teksten begeleidt door een mix van muzikanten. De band zal misschien wel nooit een groot publiek trekken. Voor een eerste kennismaking is het echter nooit te laat.
Recensent:Wilco de Man Artiest:Deleyaman Label:Sonic Rendezvous
Micke

Micke Bjorklof & BlueStrip - Colors Of JealousyAlbum nummer acht Colors Of Jealousy van Micke Bjorklof laat een warme...

MAA

Michael Antony Austin - It`s The Mileage Heeft u al uw glazuur nog op de tanden dan volgt hier een waarschuwing: bij...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT