RECENSIE: Ani DiFranco - Canon

Ani Difranco – Canon
2007-10-04 In zesendertig door Ani Difranco zelf geselecteerde songs blikt Canon in chronologische volgorde terug op de zeer omvangrijke en uiterst diverse output die de eigenzinnige Amerikaanse singer-songwriter de afgelopen achttien jaar het levenslicht heeft laten zien. En hoewel het bij voorbaat een onmogelijke opgave lijkt de carrière van Difranco op slechts twee schijfjes samen te vatten, is deze dubbelaar een gedegen en representatief retrospectief geworden. Difranco heeft niet uitsluitend voor de hand liggende keuzes gemaakt waardoor Canon geen greatest hits compilatie is geworden. Voor hardcore fans is deze verzamelaar, gezien de zeer persoonlijke touch, dan ook een geschenk uit de hemel. Mensen die nog onbekend zijn met deze cult-heldin halen beslist een interessante introductie in huis, maar missen wel een paar essentiële knallers.

De eerste cd bevat achttien songs uit de periode 1989–1998. Klassiekers als ‘Fire Door’, ‘Buildings and Bridges’, ‘Cradle & All’, ‘Shy’, ‘32 Flavors’, ‘Gravel’, ‘Untouchable Face’, ‘Napoleon’, ‘Shameless’, ‘Joyful Girl’, ‘Fuel’ en ‘As Is’ zijn allen aanwezig. En ondanks de afwezigheid van publieksfavorieten ‘Out Of Habit’, ‘Anticipate’, ‘Out Of Range’ en ‘Not A Pretty Girl’, het stuiterende hitje ‘Outta Me, Onto You’ en het veertien minuten durende bezwerende ‘Pulse’ hebben we hier van doen met een sterke verzameling songs die goed Difranco’s ontwikkeling, veelzijdigheid en talent in de verf zetten. De speciaal voor de gelegenheid opnieuw opgenomen songs ‘Napoleon’ en ‘Shameless’ zijn overigens wel minder overtuigend dan de oorspronkelijke versies.

De tweede cd focust op de periode 1999–2006. En hoewel de artistieke (en commerciële) hoogtijdagen van Difranco’s carrière volgens velen in de periode die op de eerste cd gedekt wordt ligt, maken prachtsongs als ‘Grey’, ‘Marrow’, ‘Here For Now’, ‘Paradigm’, ‘Manhole’ en ‘Studying Stones’ ook de tweede cd van dit retrospectief zeker de moeite van het (her)ontdekken waard. Het album UpUpUpUpUp (1999) wordt volledig genegeerd en dus moeten we het hier jammer genoeg stellen zonder de prachtig meeslepende gospelsong ‘Come Away From It’. Wel krijgen we aan het einde nog uitstekende heropnames van ‘Your Next Bold Move’, ‘Both Hands’ en ‘Overlap’ geserveerd.

Al met al slaagt Canon er goed in zowel de ingetogen en heerlijk meeslepende als de vurige en uitbundige kant van Difranco’s muziek te dekken en gaan we van pure folk via met rock, funk en jazz geïnjecteerde songs naar de meer minimalistische aanpak van de afgelopen jaren. Eenieder die zich eens wil verdiepen in het oeuvre van deze sociaal betrokken, eigengereide, intrigerende en tekstueel zeer scherpzinnige en oprechte singer-songwriter is bij Canon aan het juiste adres. Hoewel het trio Not A Pretty Girl (1995), Living In Clip (Live) (1997) en Little Plastic Castle (1998) een nog overtuigender uitgangspunt is.
Recensent:Cyrille Bloemers Artiest:Ani DiFranco Label:Ryko Disc
Killbots - Killbots

The Killbots - The KillbotsDat onze zuiderburen ook niet vies zijn van het voortplanten van goede bands...

SixNationState - s.t.

SixNationState - SixNationState Het Schotse indie label Jeepster heeft met releases van bands als Snow Patrol...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT