RECENSIE: Gus Black - Today is not the day...

Gus Black – Today Is Not The Day
2008-03-21 “Today, today is not the day... to fuck with me” Sommige singer/songwriters klinken vrolijk. Andere zijn minder positief, maar zelden kom je iemand tegen die zo zwaarmoedig klinkt als Gus Black. De term Feel Good Music komt waarschijnlijk niet in het vocabulaire van deze Amerikaan voor. Gelukkig niet zelfs! Zijn nieuwe album Today Is Not The Day staat boordevol droevige maar veelal erg mooie liedjes.

Maar begrijp me goed, met droevige liedjes bedoel ik niet alleen maar klaagzang. Er zijn al genoeg artiesten die omkomen in zelfmedelijden. Natuurlijk geeft Black ook wel zijn visie over hoe zwaar het leven is. ‘Little Prince Town’ is daar een goed voorbeeld van. Maar voor we zover zijn gekomen hebben we al een paar hele mooie nummer gehoord. Opener ‘Today Is Not The Day...’ is erg sterk. Het zet gelijk de juiste sfeer van het album neer. Vind je dit nummer niet mooi, dan hoef je de rest van de plaat ook niet meer te luisteren. Bevalt dit nummer je, dan ga je nog veel plezier aan dit album beleven. ‘Out On The Amsterdan’ en ‘Love Is A Stranger’ zijn twee andere juweeltjes op het album. Vooral de variaties in de melodielijn tijdens het laatst genoemde nummer zijn erg sterk.

Het grootste risico van dit album is dat je er halverwege een beetje genoeg van krijgt. De echte hoogtepunten zijn dan ook al geweest. Niet dat de nummers op het tweede gedeelte van het album niets meer toevoegen. Het nummer ‘Variations On A Theme Called Honesty’ is erg sfeervol met de toevoeging van Lady Midnight op zwaard. Ook afsluiter ‘One For The Arrow’ is erg sfeervol. Maar het niveau van het begin wordt niet meer gehaald.

Today Is Not The Day is zeker geen album voor een groot publiek. Hits zal Black niet scoren met dit album maar er is ongetwijfeld een groep luisteraars die hij veel plezier doet met deze liedjes. Enkele prachtige nummers maken het luisteren van dit album zeer de moeite waard. Maar zoek er wel het juiste moment voor.
Recensent:Rene Kuijs Artiest:Gus Black Label:India Records
Stigma – When Midnight Strikes!

Stigma - When Midnight Strikes!Death/ grind- core gemengd met black/death- metal. Een formule die de...

Mary J. Blige - Growing pains

Mary J. Blige - Growing Pains Mary J. Blige , “Queen of hiphop & soul”. Het is slechts een van de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT