RECENSIE: John Legend - Live from Philadelphia

John Legend – Live From Philadelphia
2008-04-17 Op de achterkant van de digipack waar Live From Philadelphia in verpakt is, staat boven de tracklist “Live CD and DVD footage”. Hierdoor verkeerde uw recensent in de veronderstelling dat de bijgevoegde DVD dezelfde tracks zou bevatten als de CD, alleen dan met beeld natuurlijk. Onder de tracklist staat de “Additional DVD content” opgesomd en hierbij staat ook een ”DVD teaser”. Het is natuurlijk een beetje raar om een teaser van de DVD op de DVD erbij te zetten en bij het bekijken van de DVD bleek deze inderdaad niet het hele concert te bevatten maar slechts een teaser van de DVD Live From Philadelphia die gelijktijdig met deze CD verschenen is. Een beetje een tegenvaller dus.

Live From Philadelphia geeft een mooie doorsnede van het werk de eerste twee albums van John Legend. Van debuutplaat Get Lifted komen onder andere ‘Let’s Get Lifted’, ‘Alright’ en ‘Used To Love U’ voorbij. Once Again is vertegenwoordigd met onder andere ‘Save Room’ en ‘P.D.A (We Just Don’t Care)’. Als je de nummers van de twee albums zo door elkaar hoort, blijkt wel duidelijk dat die van Get Lifted over het algemeen een stuk sterker zijn dan die van Once Again.

De band die Legend heeft meegenomen op tournee is erg goed, maar speelt wel vrij clean. Het had af en toe best wat vetter gemogen. Het zou trouwens kunnen dat destijds bij het concert de band wel vetter klonk, maar dat het aan de opnames ligt. Over het algemeen is het geluid op Live From Philadelphia namelijk erg ‘dun’ en bovendien zit de band zeker niet vooraan in de mix. De nadruk ligt toch op de zang van zowel Legend als het driekoppige achtergrondkoor. Hiernaast hoor je vooral de ritmesectie en in de rustigere nummers Legend’s piano.

De nummers waarin de band wel wat meer los mag en ook wat meer naar voren komt in de mix, zijn ook direct de hoogtepunten van de plaat. Met name ‘I Can Change’ en de direct hierop volgende Beatles-cover ‘I Want You / She’s So Heavy’ zijn erg goed uitgevoerd. Wel mis je in ‘I Can Change’ de raps van Snoop Dogg en verder had ‘I Want You / She’s So Heavy’ wel wat langer mogen duren. In ‘Dance To The Music’, een cover van Sly & the Family Stone, worden de verschillende bandleden voorgesteld en mogen ze allemaal even los. Opnieuw een hoogtepuntje. Het geluid wordt trouwens naarmate de plaat vordert wel steeds beter en met name tijdens de laatste paar nummers klinken band en zangers vol en bovendien mooi in evenwicht. In het afsluitende ‘So High’ zit een geweldige gitaarsolo en ook de rest van de band klinkt super. Jammer dat het geluid niet op de hele plaat zo goed is.

Live From Philadelphia geeft een goed overzicht van John Legend’s carrière tot nu toe. Het is geen dampende soulplaat geworden, maar misschien is Legend toch gewoon meer R&B dan Soul. Op de momenten waar de band los mag is er echter genoeg te genieten. Wel een beetje jammer dat de DVD niet is meegeleverd, want nu moet je een keuze maken. Of twee keer betalen natuurlijk. De DVD teaser ziet er wel erg goed uit, dus wellicht is het verstandiger om voor de DVD te kiezen.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:John Legend Label:Sony Music
Pennywise – Reason To Believe

Pennywise - Reason to BelieveVernoemd naar het gelijknamige Stephen King-monster werd in 1988 de band...

Motel Mozaïque – Sampler

Various - Motel Mozaïque Sampler 10 – 13 April was de periode dat Rotterdam even de muzikale hoofdstad van...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT