RECENSIE: Eugene McGuinness - The Early Learnings of Eugene McGuinness

Eugene McGuinness – The Early Learnings Of Eugene McGuinness
2008-05-25 The Early Learnings Of Eugene McGuinness is het debuut van de Engelse singer-songwriter Eugene McGuinness. In Eugene’s thuisland verscheen deze EP al eerder, maar nu is hij ook wereldwijd gereleased.

McGuinness zegt beïnvloed te zijn door onder andere Morrissey, Cole Porter, Dizzee Rascal en The Pogues. Van deze nogal uiteenlopende invloeden is met name die van Morrissey duidelijk te horen op The Early Learnings Of Eugene McGuinness. Een ander referentiepunt is Belle & Sebastian. Vooral de eerste twee tracks, ‘High Score’ en Monster Under The Bed’ doen aan de band rond Stuart Murdoch denken. Deze beide songs zijn lekker uptempo en gewoon erg goed. In ‘Vampire Casino’ gaat het tempo drastisch naar beneden en begint McGuinness behoorlijk te neuzelen.

‘Bold Street’ is wel weer een aardige song met een leuke verwijzing naar het nummer ‘Mean Mr. Mustard’ van The Beatles. Ook het hoekige popnummer ‘Child Lost In Tesco’ is aardig. Hierna volgen echter weer twee langzame nummers die gewoon ontzettend saai zijn. Gelukkig is de afsluiter ‘Girl Whom My Eyes Shine For But My Shoes Run From’ wel weer een leuk nummer. McGuinness doet in dit nummer sterk aan Morrissey denken, maar ook wel aan Blur. Sowieso klinkt McGuinness op de hele EP ontzettend Engels, wat gezien zijn afkomst dan weer niet zo heel vreemd is. Het slotnummer wordt overigens wel ontsierd door een flauwe hidden track die bestaat uit een dialoog met een stukje muziek eronder.

In de Engelse bladen werd McGuinness al uitgeroepen tot belofte en The Early Learnings Of Eugene McGuinness werd met lof overladen. De EP bevat naast een paar erg leuke nummers echter ook een paar ronduit saaie.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Eugene McGuinness Label:Domino Records
Emily Jane White – Dark Undercoat

Emily Jane White - Dark UndercoatZo nu en dan word je op muzikaal gebied nog eens echt blij verrast, door iets...

Endzweck – The Grapes of Wrath

Endzweck - The Grapes of Wrath Al sinds 1998 is Endzweck een van de hardst werkende bands in de Japanse...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT