RECENSIE: Calexico - Carried to Dust

Calexico – Carried To Dust
2008-10-05 Van Carried To Dust, het nieuwe album van Calexico hebben we slechts een CD-R gekregen, met een inkjet printje als inlay. Hierop staat alleen de voorkant van het album, maar geen tracklist, geen informatie, niks. Een rondje over het internet levert wel wat informatie op, maar geeft geen compleet beeld. Zo weet Wikipedia bijvoorbeeld te melden dat er op het album diverse gastmuzikanten meedoen, waaronder Iron & Wine (oftwel Sam Beam) en Doug McCombs van Tortoise, maar wie precies wat doet en in welk nummer, dat blijft even de vraag.

Maar goed, genoeg geklaagd. Ter zake. Carried To Dust is het zesde studioalbum van de band rond Joey Burns en John Convertino. De twee heren spelen aanvankelijk onder leiding van Howe Gelb in Giant Sand en besluiten om het ook eens voor zichzelf te proberen. Met hun opvallende mix van alt country, Americana en Mexicaanse invloeden weten ze met name vanaf het tweede album The Black Light een behoorlijk groot publiek aan te spreken. Op het voorlaatste album Garden Ruin (lees hier de recensie) klinkt de band echter opeens als een gewone indierock band, met slechts nog hier en daar een verwijzing naar de “woestijnmuziek” die ze eerst maakten. Hiernaast is Garden Ruin ook een echte liedjesplaat, terwijl de oudere albums vaak maar een paar echte songs bevatten en verder veel soundscape-achtige tracks. Deze laatste verandering werd overigens op Feast Of Wire al voorzichtig ingezet.

Met Carried To Dust gaat Calexico terug naar haar roots, maar niet helemaal. Het woestijngeluid keert in volle glorie terug, maar de liedjes zijn wel gebleven. Het album bevat voornamelijk echte songs. Juist door deze “best of both worlds” combinatie is Carried To Dust een ijzersterk album geworden.

Zoals gezegd bevat Carried To Dust voornamelijk echte liedjes. En wat voor liedjes. De eerste single ‘Two Silver Trees’ is een sterk nummer, maar zeker niet het beste van het album. Deze eer gaat naar ‘The News About William’. Dit rustige nummer klinkt als een soort Mexicaanse smartlap en heeft een prachtige zanglijn. Andere hoogtepunten zijn ‘Red Bloom’, ‘Bend To The Road’ en ‘Man Made Lake’, een typische Calexico-song, ondanks de scheurende gitaar die op de achtergrond meedoet. Ook het in het Spaans gezongen ‘Inspiración’ is erg mooi. En met z’n duidelijke Mariacchi-invloed typisch Calexico.

Naast echte liedjes is er op Carried To Dust ook plaats voor wat instrumentale stukken. De meest opvallende hiervan is ‘El gatillo (Trigger Revisited)’, een soort “Shadows in Mexico” met uiteraard ook hier en daar wat blazers. Deze track is, zoals de titel ook al aangeeft, een remake van ‘Trigger’, afkomstig van The Black Light, maar klinkt behoorlijk anders. Met dit nieuwe album zal Calexico de fans die afhaakten bij Garden Ruin met gemak weten terug te winnen. Of ze er veel nieuwe fans mee zullen winnen is de vraag, maar dat hindert niet. De liefhebbers hebben er weer een prachtplaat bij.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Calexico Label:Pias
Karmakonga – Like we like

Karmakonga - Like we LikeNa een tijdje actief te zijn geweest in het live circuit is het voor de...

Ice Cube – The Essentials

Ice Cube - The Essentials Raw Footage is de naam van het nieuwste album van rapper/acteur Ice Cube...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT