RECENSIE: Deviation - A Gentlemen's Agreement

Deviation – A Gentelmen’s Agreement
2008-11-17 De band Deviation ontstond in de zomer van 2004. Vier Utrechtse jongens, rock en het motto: “Geen compromissen, geen referenties, geen toegiften’, aldus de biografie. De band bracht in 2007 de split-single ‘It’s only getting better’ uit, dat op de 3 voor 12-website werd verkozen tot het op twee na beste nummer van Utrechtse bodem van 2007. Inmiddels is de band verder gegroeid en brengen ze hun tweede EP uit, getiteld A Gentlemen’s Agreement.

Het eerste nummer is ‘Control’ en begint met een lekker gitaarloopje. Ook laat zanger (en gitarist) Thijs van de Kant gelijk horen dat hij kan zingen. Hij heeft een erg sfeervolle en heldere stem. Niks hoogstaands, maar een erg fijne poprock track. Dit geldt ook voor het volgende nummer ‘Goodbye’. De sound van de band heeft wat weg van Racoon. Dit is niet zo heel vreemd als je bedenkt dat de EP is opgenomen door Jordi Langelaan, die eerder met o.a. Racoon samenwerkte. Het klinkt allemaal net wat zoeter en gelikter.

Het derde nummer is ‘Summerdays’ en is een erg subtiele rustige track. Een lekker chill nummer, misschien een beetje saai. De band probeert hun rock motto hoog door af te sluiten met het stevigere ‘Charles Bronson’. Met name de breaks bestaan uit lekkere gitaarriffs en de afsluitende solo mag er ook wezen. Helaas is deze track echter niet zo goed als de voorgaande drie.

Vaak vind ik dat Nederlandse bandjes het nét niet hebben. Gelukkig is de A Gentlemen’s Agreement EP van Deviation één van de positieve uitzonderingen. Ik ben benieuwd of de band dit kunstje ook kan op een full-length.
Recensent:Rogier Bennink Artiest:Deviation Label:Eigen Beheer
All For Nothing – Solitary

All For Nothing - SolitaryMet het vorige schijfje Can’t Kill What’s Inside werd het pad voor All For...

Belle and Sebastian - The BBC sessions

Belle and Sebastian - The BBC Sessions Belle and Sebastian is en blijft een bijzonder gezelschap. Een jaar of twee...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT