RECENSIE: Ryan Adams - Cardinology

Ryan Adams - Cardinology
2008-11-27 Even leek er een jaar voorbij te gaan zonder een nieuwe Ryan Adams-cd. Voor elke andere artiest, die gewoonlijk eens in de twee a drie jaar met iets nieuws komen, is dat de normaalste zaak van de wereld, zo niet voor Ryan Adams. Eerder dit jaar kwam zijn EP Follow the Lights uit, in sommige landen bekend onder de titel Everybody Knows, en nu is er dan Cardinology, vanzelfsprekend met zijn begeleidingsband The Cardinals.

Op de nieuwe cd gaat Ryan Adams verder waar hij en de band op Easy Tiger gebleven waren. Dat wil zeggen, een goede mix van rock, americana en country. Op andere cd's wilde de nadruk nog wel eens op een enkel genre liggen, maar dat lijkt inmiddels verleden tijd. De cd trapt af met 'Born into A Light', een typisch Ryan Adams nummer, voorzien van een verfrissende zanglijn. 'Go Easy' en 'Fix it' zijn wat traditioneler, maar nog steeds typische staaltjes vakwerk.

Het volgende trio zijn van een andere orde. 'Magick' doet sterk denken aan de haastklus die Rock N Roll heet, uit 2003. 'Cobwebs' daarentegen valt in positieve zin uit de toon. Het is een goed gelukte spanningsboog van een kleine vier minuten, waarbij Ryan Adams toont best een aardige noot kan zingen. Qua zang vliegt hij op 'Let us Down Easy' her en der helaas uit de bocht.

Op Cardinology is er ook weer eens ruimte voor een klein akoestisch nummer in de vorm van 'Crossed out Name', een single-kandidaat als je het mij vraagt. De tekst is echter zo deprimerend dat het met de feestdagen in aantocht wellicht niet zo'n goed idee is. 'Natural Ghost' en 'Sink Ships' vallen in de categorie van 'Go Easy' en 'Fix it', zij het dat de eerstgenoemde nummers iets meer tijd nodig hebben.

De laatste drie nummers van Cardinology zijn wat rustiger dan de rest van de cd. De uitdrukking 'going out with a bang' lijkt dan ook niet op deze cd van toepassing. De kwaliteit van de nummers maakt echter een hoop goed, hoewel de tekst van 'Stop', het laatste nummer van de cd, wederom loodzwaar is. Hartverscheurend mooi kun je het echter ook noemen. Al met al een weinig spectaculaire cd, maar wel weer een waar de kwaliteit van af druipt. Dat Ryan Adams en de Cardinals deze nummers zo ogenschijnlijk uit de mouw schudden, maakt die prestatie alleen maar knapper. En dat jaar in, jaar uit.
Recensent:Nick Augusteijn Artiest:Ryan Adams Label:Universal
Guns N’ Roses – Chinese Democracy

Guns n' Roses - Chinese DemocracyAl jaren geleden schreef een gezaghebbend Engels muziekblad het volgende over...

Le Peuple de l’Herbe - Live

Le Peuple de l'Herbe - Live Liveband bij uitstek Le Peuple de l’Herbe heeft haar live-tour rond het...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT