RECENSIE: Kismet - Hiatus

Kismet – Hiatus
2009-05-18 Kismet is een vijfmansformatie uit Utrecht, dat met Hiatus zijn debuut uitbrengt. Kismet wordt gepresenteerd als indierock band, maar dat stempel lijkt toch niet helemaal juist geplaatst. Progressieve rock dekt de lading beter, dus dat betekent zwaar aangezette baspartijen en weelderige gitaarriffs, met hier en daar een paar songs die meer indierock invloeden laten horen. Hiatus is daarbij een goed album geworden, waar met hoorbare zorg aan gewerkt is, maar dat ook wel wat topzwaar blijkt te zijn. De heren van Kismet nemen het soms wel erg serieus en de songs krijgen nauwelijks lucht binnen. Het tempo ligt daarbij vrij laag en de geluidsmuur wordt iedere song zorgvuldig opgetrokken. Vanwege het vakmanschap en de soms best aardige songs kan Kismet uiteindelijk toch redelijk overtuigen.

Het album opent met ‘White Castle’, dat nog een beetje doet denken aan Voicst, maar dan met vooral een duidelijker aanwezige basgitaar. De opening is vrij luchtig en zeker wanneer die lucht gaandeweg het album steeds meer uit de muziek verdwijnt, verslapt ook de aandacht. ‘White Castle’ is wel gewoon een prima song, die de hoop een goed album hoog houdt. ‘We Are All So Busy’ is al veel meer progrock, een repeterende riff op de elektrische gitaar en de muziek die laag over laag een geluidsmuur optrekt. ‘Holiday’ is dan weer meer indierock en kan ook zeker beklijven. Een song als ‘Send Me A Note’ weet dan weer niet te overtuigen, omdat deze verdrinkt in de geluidslagen, zonder tot de kern te komen. En daar hebben meer songs last van. Ze missen een goede melodielijn, een pakkende hook of andere verrassingen. En zo is het nooit slecht wat Kismet laat horen, wordt er goed gemusiceerd, maar maakt het nooit een verpletterende indruk.

Op slotnummer ‘Same Story, Different Name’ gaan vocaal gezien alle registers open, maar is de song op zichzelf te weinig beklijvend om indruk te maken. En zo mist Kismet vooral memorabele songs om te kunnen imponeren met Hiatus. Een doorbraak zal er met dit album niet inzitten, de kantlijn van de Nederlandse alternatieve rockmuziek lijkt het hoogst haalbare voor Kismet, ondanks dat Kismet zeker geen slechte band is en Hiatus ook geen slechte plaat is.
Recensent:Rob Mestrom Artiest:Kismet Label:Beep! Beep! Back up the Truck
Babylon Circus – La Belle Étoile

Babylon Circus - La Belle ÉtoileDe openingstracks van La Belle Étoile laten er direct weinig twijfel over...

Jimi Tenor & Kabu Kabu – 4th Dimension

Jimi Tenor - 4th Dimension (with Kabu Kabu) De Finse muzikant en componist Jimi Tenor levert bijna jaarlijks een...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT