RECENSIE: Meat Puppets - Sewn Together

Meat Puppets – Sewn Together
2009-05-12 De eerste kennismaking met de Meat Puppets, de band rondom de Kirkwood broers, was voor mij de In a Car EP uit 1981. Toen maakte de band nog hardcore/punkrock. Jaren later kwam ik erachter dat de twee heren die met Nirvana’s unplugged sessie op MTV mee speelden, dezelfde Kirkwood broers waren. De Meat Puppets hadden hun stijl ontwikkeld van hardcore naar een rock, punk en country combinatie. Drie tracks van die unplugged sessie kwamen origineel van de Meat Puppets, dit waren ‘Plateau’, ‘Oh Me’ en ‘Lake Of Fire’. Een jaar na deze samenwerking met Nirvana brachten de Puppets hun meest succesvolle plaat uit, Too High To Die. In de jaren daarna kenden de broers diepe dalen, voornamelijk door overmatig gebruik van zo’n beetje elke drug die er te vinden was. Sinds 2006 zijn ze weer bij elkaar en hun nieuwste release is Sewn Together.

De plaat opent met de titeltrack. Een heerlijk rustige track, met die typische Meat Muppets sound. Rock met country invloeden, erg goed gitaarwerk en de breekbare stem van Curt Kirkwood. Een erg sfeervol nummer, waarmee de eisen verwachtingen voor de rest van de plaat nog even omhoog wordt bijgesteld. In ‘Blanket of Weeds’ rockt de band wat steviger door, om vervolgens in ‘I’m Not You’ weer wat meer country invloeden toe te laten. Een drumpartij die klink als een stoomlocomotief, fijne gitaarloopjes en ook is er een viool te horen.

Na de vrij donkere track ‘Sapphire’, gaan de Puppets er in ‘Rotten Shame’ er weer tegenaan. Daarna boet de plaat wat aan kracht in doordat er een aantal erg rustige tracks elkaar opvolgen. ‘Go To Your Head’, ‘Clone’ en ‘Smoke’ zijn stuk voor stuk prima nummers, maar de energie lijkt een beetje weg. De laatste nummers weten dit niet echt op te vangen. ‘Nursery Rhyme’ heeft alweer wat meer pit, ‘The Monkey and The Snake’ is een vrolijke track met wat gekkigheid zoals vaker op platen van de Puppets is te horen en ‘Love Mountain’ is een prima pop/country afsluiter.

De Meat Puppets zijn weer helemaal terug. Het is niet meer zo energiek als de hardcore die ze begin jaren ’80 maakten en het rockt wat minder dan ten tijde van Too High To Die, maar Sewn Together is een heerlijke sfeervolle plaat.
Recensent:Rogier Bennink Artiest:Meat Puppets Label:Megaforce
The Setting Son – Spring Of Hate

The Setting Son - Spring of Hate The Setting Son is een vijfkoppige formatie uit Kopenhagen, Denemarken. En...

Church of Misery - Houses of the Unholy

Church of Misery - Houses of the Unholy Church of Misery is een uit Tokio afkomstige doom-rockband: Muziek die de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT