RECENSIE: The Madd - Are Pretty Quick

The Madd – The Madd Are Pretty Quick
2009-09-28 2009 moet het jaar van The Madd worden. Tenminste, daar gaan ze zo te zien en te horen wel voor. Onlangs werden ze al in de hitlijsten en de bekendere radio- en TV programma’s gesignaleerd door hun samenwerking met rapper Dio. Om voor eens en voor altijd duidelijk te maken dat ze het ook op eigen kracht kunnen hebben ze hun tweede album laten mixen door Ronald Prent, die dat eerder deed voor o.a. Kane, Ilse de Lange en Alain Clark. En om het grote publiek definitief over de streep te trekken, speelt vriend Spike (Di-Rect) mee op het titelnummer. Dergelijke ambities zouden bij veel bands ‘killing’ zijn, waarbij ze hetgeen waar het natuurlijk om gaat, de muziek, uit het oog verliezen. Maar niet bij The Madd.

Hun tweede album The Madd Are Pretty Quick maakt het namelijk helemaal waar. Vanaf opener ‘I Know’ tot het afsluitende ‘Ce Soir Je Vais Boire’ nemen de mannen de luisteraar bij de hand voor een fantastisch klinkende all-inclusive reis terug in de tijd. De tijd van zo’n veertig jaar terug, om precies te zijn. De tijd, waarin bandjes als The Beatles, The Hollies en The Kinks korte aanstekelijke (beat)popliedjes produceerden die zelden de drie minuten haalden.

In tegenstelling tot het debuut bevat deze tweede van The Madd voornamelijk eigen composities. Aangevuld met suizende orgeltjes en heerlijke koortjes passen die naadloos tussen de covers die eigenhandig door de Rotterdammers werden omgebouwd. Het enige dat je zou kunnen aanmerken, is dat de liedjes gaandeweg wel veel van elkaar weg hebben. Het album staat vol potentiële hits, maar een favoriet is moeilijk aan te wijzen. De eentonigheid dreigt hierdoor tegen het einde toe te slaan. The Madd is gelukkig dan wel weer zo slim, om het album slechts veertig minuten te laten klokken. Maar laat het een goedbedoeld advies zijn voor album nummer drie.

Vooralsnog is The Madd Are Pretty Quick een hele fijne remedie tegen de komende najaarsdepressies.


Eerdere recensies van The Madd:
- 23-11-2007: Ongeneeslijk Beat
Recensent:Chris Dietzel Artiest:The Madd Label:Excelsior Recordings
Spoil Engine – Antimatter

Spoil Engine - AntimatterDe eerste Belgische band die een plaat released bij Roadrunner Records in...

Aviv Geffen - Aviv Geffen

Aviv Geffen - Aviv Geffen In Israel is Aviv Geffen ongeveer de grootste man in de entertainment...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT