RECENSIE: The Madd - Ongeneeslijk Beat

The Madd – Ongeneeslijk Beat
2007-11-23 Rotterdam en Liverpool. Naast het feit dat het beide havensteden zijn hebben deze twee plaatsen nog meer overeenkomsten. Namelijk muziek. Hoewel je onze Nederlandse stad eerder associeert met Urban dan met Beatmuziek kan schijn duidelijk bedriegen. In deze Maasstad gebeurt meer op muzikaal gebied dan de rest van Nederland verwacht. The Madd is een nieuwe opwindende Rotterdamse band die ervoor zorgt dat we in Nederland onze eigen variant hebben van de Merseybeat. Namelijk MaasBeat. Met inderdaad een hoofdletter B.

Het vertalen van jaren zestig muziek naar het heden is niet nieuw. Talloze bands zijn The Madd al voor gegaan in de missie om oude tijden te doen herleven. Sommige waren succesvol andere minder. Met het album Ongeneeslijk Beat valt The Madd overduidelijk in de eerste categorie. Bij het aanzetten van het album blijkt het al gauw onmogelijk te zijn om stil te blijven zitten. De opener van het album, ‘Jump Now!’ is een voorbode van wat er allemaal gaat komen. Korte, strakke, opzwepende beatmuziek waar zelf het grootste ijskonijn niet ongevoelig voor kan blijven.

Hoewel er veel meer beatbands waren dan alleen The Beatles zijn John, Paul, George en Ringo toch de belangrijkste voorbeelden voor Dave, De Schuinsmarcheerder, Marty en Richard. Zowel qua onderwerp van de tekst in ‘Roughy’ als qua samenzang. Luister maar eens naar de koortjes en achtergrondzang in het nummer ‘Her Big Man’. En met een beetje inlevingsvermogen hoor je de stem van John Lennon wanneer Dave Von Raven aan het zingen is. Vooral in het nummer ‘I Saw ABBA’ zijn de overeenkomsten duidelijk hoorbaar.

Wanneer deze band Brits zou zijn, zouden ze in eigen land nu al de hemel in zijn geprezen. Om over twee maanden weer in de vergetelheid te raken. Dat is ook het risico voor The Madd wanneer ze deze muziek maken. Het net geen half uur durende schijfje muziek zou wel eens snel kunnen gaan vervelen. Hoe aanstekelijke de liedjes ook zijn. Dit hoeft geen probleem te zijn wanneer The Madd net zo productief is als hun collega’s ruim veertig jaar geleden. Twee albums in een jaar was geen uitzondering, dus zet hem op. Ook al is het dan misschien maar voor twee maanden, tot die tijd is The Madd de meest spannende en opwindende band van Nederland.
Recensent:Rene Kuijs Artiest:The Madd Label:Excelsior Recordings
Grayson Capps - Songbones

Grayson Capps - Songbones Grayson Capps , de Amerikaanse dichter-van-de-straat en singer/songwriter...

Various Artists – Discovered: A Collection Of Daft Funk Samples

Various - Discovered: A Collection of Daft Funk Samples De meeste mensen zullen bij het beluisteren van Kanye West’s laatste hit...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT