RECENSIE: A Place to Bury Strangers - Exploding Head

A Place to Bury Strangers - Exploding Head
2009-12-12 Nadat A Place to Bury Strangers in 2007 hun titelloze debuut in de Verenigde Staten uitbracht, werd het noisetrio al snel als loudest band in New York City aangeduid. Na talloze shows in Nederland in de twee jaar die daar op volgden werd deze reputatie ook in ons kikkerlandje mondjesmaat waargemaakt, mede dankzij het ijzersterke debuutalbum. Twee jaar later heeft het trio besloten de opgebouwde geluidsmuren helemaal potdicht te metselen met het nieuwe album. Met de titel Exploding Head is direct duidelijk waar de mannen op uit zijn: hoofden laten ontploffen met hun ‘kabaal’.

Na het titelloze debuut slaat Exploding Head in als een bom; zowel letterlijk als figuurlijk. Waar op het debuut alles al bijna potdicht zat, valt er op de nieuwe plaat helemaal geen speld meer tussen te krijgen. Exploding Head staat voor nóg meer geluidslagen, nóg meer feedback en nóg steviger gitaarwerk. Gedurende de weg naar het slotstuk van het album stuiten we op intense nummers als ‘It Is Nothing’, ‘Keep Slipping Away’ en de titeltrack ‘Exploding Head’ die stuk voor stuk dwars door je schedel geramd worden met hun sterke songwriting, soms zelfs popgevoeligheid, maar bovenal vooral het in feedback gedrenkte, effectpedaal-aangedreven, atmosferische smash van psychedelisch-achtige rock-herrie.

De vergelijking met The Jesus and Mary Chain is uiteraard niet te vermijden, maar die spiegeling doet misschien wel wat te weinig eer aan A Place to Bury Strangers. De New Yorkers doen namelijk veel meer dan simpelweg een geluidsmuur bouwen, het trio maakt bijna epische noisepareltjes. Naast The Jesus & Mary Chain hebben de heren zich uiteraard ook laten beïnvloeden door dé noisegrootheden van My Bloody Valentine en ook het vroegere werk van Ride lijkt af en toe sterk naar voren te komen. Mede doordat voorman Oliver Ackermann zijn eigen effectpedalen maakt slaagt A Place to Bury Strangers er echter in te doen waar vele anderen niet in slaagden: het creëren van een geheel eigen geluid. Exploding Head kan met gemak doorgaan voor een van de beste albums in haar soort van de afgelopen jaren.
Recensent:Raoul Markaban Artiest:A Place to Bury Strangers Label:Mute Records
Racoon – Live At Chasse Theater, Breda

Racoon - Live at Chassé Theater, BredaHet zat er natuurlijk al een tijdje aan te komen, Racoon in het theater....

Liftid – Our Choice Of Weapon

Liftid - Our Choice of Weapon Na bijna vier jaar niets uitgebracht te hebben komt een van de grotere bands...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT