RECENSIE: Finntroll - Nifelvind

Finntroll – Nifelvind
2010-04-20 De stamvaders van de hoempa metal zijn terug! Met hun vijfde full length album, genaamd Nifelvind bewijst Finntroll waarom zij al ruim tien jaar aan de top van de folk-metal-voedselketen staan. Het heeft drie jaar geduurd voor deze Finnen weer een nieuw album uitbrachten, maar het is het wachten waard geweest.

Na één nummer geluisterd te hebben weet je waarom het album zo lang op zich heeft laten wachten. De nummers zijn stuk voor stuk tot in perfectie uitgewerkt. Tracks bestaan uit vele lagen muziek, van de verplichte gitaar-, bas- en drumpartijen tot vrolijke viooldeuntjes en vreemde, maar leuk klinkende folkinstrumenten. Dit album kan je dan ook niet in één keer gehoord hebben, na vijf keer luisteren ontdek je nog steeds instrumenten of loopjes die je eerder nog niet waren opgevallen, wat een groot pluspunt is omdat het album niet snel zal gaan vervelen. Het album maakt duidelijk wat de kracht van Finntroll is, door de verscheidenheid aan nummers. Van zompige, uitermate trolachtige nummers tot de haast verplicht polonaisetrack. Er is aan iedereen gedacht.

Totale verrassingen op de plaat zijn de nummers 'Solsagan' en 'Ett Norrskensdad', die ingetogen volwassenen zijn. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld 'Under Bergets Rot', een rasecht feestnummer wat het op elke concert of festival heel erg goed zal doen. En het nummer 'Dråp' is niet anders te omschrijven dan trollig. Kent u de tekenfilms van vroeger, waarin elk figuur zijn eigen muziekje had, nog? 'Dråp' is het muziekje van een kwaaie, maar beetje dommige trol, die zijn dag doorbrengt met jagen, rondsjokken en chagrijnig zijn.

Qua stijl hangt dit album ergens tussen zijn twee voorgangers, Ur Jordens Djup en Nattfödd in. De artwork van Nifelvind doet wel meteen erg denken aan Nattfödd, alleen dan een stuk duisterder. Hoewel het een heel herkenbaar Finntroll album is, doet het uw recensent deugd dat de band zich niet beperkt tot de sound waar ze populair mee zijn geworden. De mannen laten zien dat ze veel meer in huis hebben met dit sterke en zeer goed geproduceerde album. Alles bij elkaar opgeteld maakt het dat de Finse lomperiken weer een prettig album hebben afgeleverd wat voor elke fan een must is en voor de rest van de folkminnende mensen een leuke schijf om eens een luisterbeurt of tien te gunnen.
Recensent:Marion Jansie Artiest:Finntroll Label:Century Media
Motorpsycho - Heavy Metal Fruit

Motorpsycho - Heavy Metal FruitVoor wie de Noorse band Motorpsycho niet kent is het moeilijk uit te leggen...

Lightness and Weight – Grace

Grace - Lightness and Weight De Nederlandse band Grace is van mening de sleutel tot het combineren van...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT