RECENSIE: Xavier Rudd - Bathing in Koonyum Sun (ft. Inzintaba)

Xavier Rudd and Izintaba – Koonyum Sun
2010-05-11 Xavier Rudd is wat men een groene jongen kan noemen. Deze Australische singer-songwriter brengt reeds acht jaar muziek variërend van reggae tot blues of folk. Voorts is hij een echte natuurliefhebber en werd hij door PETA uitgeroepen tot meest sexy vegetariër. Voor zijn zesde studioalbum, Koonyum Sun, ging hij samenwerken met de Zuid-Afrikaanse band Izintaba. De plaat bevat dus vanzelfsprekend Afrikaanse invloeden, wat een fantastisch resultaat oplevert vermengd met Rudd’s idilische inspiratiebron, Byron Bay in Australie.

Volgens Rudd was dit zijn meest inspirerende muzikale avontuur. De samenwerking met Tio en Andile van Izintaba verliep als het ware op een hoger niveau. Op die manier neemt hij ook de luisteraar mee op zijn trip. De songs zijn stuk voor stuk om bij weg te zweven, de Afrikaanse invloeden nemen je mee naar het diepst van het tropisch regenwoud. In de titelsong krijg je duidelijk Rudd’s favoriete instrument, de didgeridoo, te horen. De meertalige vocals, die je meermaals boven de rest hoort, zijn een welgekomen afwisseling van tijd tot tijd. Rudd en co. openen met ‘Sky To The Ground’, meteen de beste song van het album. In ‘Woman Dreaming’ beperken de heren zich niet enkel tot inspirerende teksten, maar heb je een heel stuk dat enkel instrumentaal wordt gebracht. Afsluiter ‘Batimo’ begint met een heuse Afrikaanse technobeat dat alle ledematen uitnodigt te bewegen.

Het groene trio zal zonder twijfel de liefhebber van laidback muziek kunnen bekoren met deze Koonyum Sun. Deze wereldmuziek krijgt dankzij Xavier Rudd als het ware een popgehalte. Hij schuimt er de grote festivals en concertzalen overal ter wereld mee af en begint stilletjes aan aan populariteit te winnen bij het grote publiek. Zijn samenwerking met dit Afrikaans duo is een schot in de roos: het brengt de nodige afwisseling in zijn werk, zonder af te wijken van zijn succesvol reggae/folk concept.


Eerdere recensies van Xavier Rudd:
- 27-06-2007: White Moth;
- 03-08-2008: Dark Shades of Blue.
Recensent:Stephaan Cloet Artiest:Xavier Rudd Label:Anti / Epitaph
The Slackers – The great rocksteady swindle

The Slackers - The Great Rocksteady SwindleNoem het reggae, noem het ska, noem het rock & roll, rocksteady, dub of...

New Cool Collective Big Band – Pachinko

New Cool Collective - Pachinko Toen New Cool Collective anderhalf jaar geleden als achtkoppige band het...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT