RECENSIE: Various - Far Out Spaced Oddyssey (Volumes 1 & 2)

Various- ‘Far Out Spaced Odyssey’
2010-08-26 Wellicht ben ik niet de enige die Far Out Recordings leerde kennen met een ’96 rework van Azymuth’s disco/fusion classic ‘Jazz Carnival’. Met een pand in Londen en een hart verloren in Brazilië staat Far Out inmiddels al 15 jaar garant voor een bijdetijdse kruising tussen bossa nova, soul, jazz, samba en dance in de breedste zin. De fanbase telt heren van stand als Gilles Peterson, Nicola Conte en Marc Mac (4 Hero), en ‘Far Out Spaced Odyssey’ zal daar vast wel een paar namen aan toevoegen.

Eigenlijk hoeft die Londens-Braziliaanse link niet eens zo te verbazen. Net als Londen is Brazilië immers muzikaal een melting pot, met Afrikaanse, Europese en Amerikaanse invloeden. Een brede gehoorgang is dus wel nodig om deze compilatie ècht te waarderen. Vooral het eerste kwartier van deze plaat wordt je ontvangen met Braziliaanse muziek in de meest pure, vintage vorm, met werk van ondermeer Jose Mauro, Piri en Aleuda. Nu was Far Out ook wel het label dat eerder al vergeten classics als van Milton Nascimento en Roberto Quartin opnieuw releaste, maar je bent gewaarschuwd als je enkel voor het hippe en meer gesofisticeerde werk op deze pagina bent beland.

Overigens toont Aleuda’s ‘Galope’ (hier in een APE-remix) wel waarom de Braziliaanse jazz een tijd faam had in de avant-garde. Tegelijk is de saudade nooit ver weg op songs als Binario’s ‘Diretriz’, ‘Tudo Bonito’ van gelegenheidstrio Joyce, Nana Vasconcelos en Mauricio Maestro, of het al even warme tranen latende, instrumentale ‘Verdade Interior’ van die laatste twee. De jazz zit ook aardig vervat in sfeervol werk als Rabotniks ‘Jonas’, maar het is Rabotnik’s meesterlijke, behoorlijk warped remix van Azymuth’s ‘Os Cara La’ die wat mij betreft de prijzen wint. Kirk Degiorgio’s Offworld doet met de ruwe, ongepolijste funk van ‘Black Magic’ een beetje denken aan Squarepusher, en Troubleman gaat vol zelfvertrouwen aan het slappen in ‘Switch’. Vocaal gezien breekt Custom Blue potten, met het uiterst intieme, breekbare ‘You’re On Your Own’. De Londense band mag dan stilistisch een beetje uit de lucht komen vallen, het nummer wordt prachtig aangevuld met Victor Assis Brazils ‘Ao Amigo Quartin’, een uiterst roerende instrumentale ode aan Roberto Quartin, een overleden grootheid in de Braziliaanse jazz.

De plaat kent natuurlijk ook wel zwakkere momenten (zo bezondigt Piri zich wel ’s aan eerder clichématige samba, musiceert het Orquestra de Tambores De Alagoas niet altijd even geïnspireerd en er had meer punch gemogen in Troubleman’s afsluiter), maar ‘Far Out Spaced Odyssey’ is zonder twijfel wel één van de meest authentieke compilaties die je dit jaar te horen zal krijgen.
Recensent:Mario De Block Artiest:Various Label:Farout Recordings
Apehanger - A Place in the Sun

Apehanger - A Place in the Sun Apehanger is een groep die je zou tegenkomen in een kroeg met tientallen...

SiN – SiN

Sin - Sin Op de cover van SiN ’s gelijknamige debuut prijkt een tekening van twee...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT