RECENSIE: Quest for Fire - Lights from Paradise

Quest For Fire - Lights From Paradise
2010-11-04 Dit viertal uit Toronto in Canada waagt met hun tweede schijf Lights From Paradise een poging om de rockwereld van hun kwaliteiten te overtuigen. Met hun debuut werd Quest For Fire meteen in het hoekje van de psychedelische stoner rock geplaatst. Deze tweede toont meteen een verandering in dat opzicht. De nummers krijgen een echte live sound toegemeten en hebben een moderne kijk op klassieke rock met invloeden uit psychedelische muziek. Grootste verschil met de voorganger is wellicht de meer subtiele aanpak. Vele nummers, zoals opener The Greatest Hits By God', worden bovendien voorzien van strijkers en dat is toch totaal anders dan op het debuut Quest For Fire. Het is echt een heel trage track waarin je de verschillende muzikale lagen ontdekt en vervoering raakt met je eigen onderbewustzijn. Een heel simpel nummer dat ondanks het tempo toch onmiddellijk blijft hangen.

Wat vooral opvalt is het tempo waarop de tracks voortkabbelen. Vele songs overschrijden soms de tien minuten grens zonder dat de verveling toeslaat. De langere songs zoals bijvoorbeeld 'Sessions Of Light' stralen dezelfde loomheid uit maar klinken gaandeweg luider en intenser zonder uit de bocht te vliegen. Tracks als 'Strange Vacations' en 'Psychic Seasons' gaan de richting van de folk uit, wat zeker niet misstaat op een zogenaamd psych rock album en zelfs voor een aangename variatie zorgt. Uitschieters zijn de single 'Set Out Alone' en 'Confusion’s Home. In 'Set Out Alone' is de interactie tussen beide gitaristen bijna even groot als bij een traditionele hardrockband en worden de gitaarriffs je om de oren geslingerd. 'Confusion’s Home' is dan weer een rasecht voorbeeld van stoner rock en doet vocaal het meest aan Pink Floyd denken. Verder tref je met 'In The Place Of A Storm' nog een echte uptempo klassieke rocksong aan.

Quest For Fire beschikt over een eigen sound en schrijft nummers die dieper reiken dan de meeste andere bands in dit genre. Daarbij putten ze uit diverse stijlen en voegen dit samen tot een aangenaam en luisterbaar geheel. De groepsleden zaten voordien trouwens in echte rock- en metalcore bands. Of ze daarmee internationaal zullen doorbreken is maar de vraag.
Recensent:Gunther Moens Artiest:Quest for Fire Label:Tee Pee Records
Shelby Lynne – Tears, lies and alibis

Shelby Lynne - Tears, Lies, and AlibisDe laatste paar weken eindigen Country groepen regelmatig hoog in de...

Asylum on the Hill - Passage to the Puzzle Factory

Asylum on the Hill - Passage to the Puzzle Factory Een cd waarop Danko Jones te horen is, staat al snel vol cliché...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT