RECENSIE: Phantom Buffalo - Cement Postcard with Owl Colours

Phantom Buffalo Cement Postcard With Owl Colours
2010-11-22 Phantom Buffalo is een indie-rock band uit Portland. De band werd aanvankelijk bekend als The Ponys, maar besloot die naam te veranderen in 2004 toen er op het festival South by Southwest een band met dezelfde naam stond. De huidige bezetting bestaat uit Jonathan Balzano-Brookes (zang, gitaar), Tim Burns (gitaar, zang), Joe Domrad (drums), Jacob Chamberlain (drums), Sean Newton (bas) en Philip Willey (gitaar, accordeon, keyboards ). De muziek van de groep wordt vergeleken met bands als The Byrds, The Chills, The La’s en The Shins.

De debuut cd Shishimumu (2004) kreeg lovende kritieken in Mojo. Hetzelfde gold voor de tweede release Take to theTrees (2008). Het grote publiek heeft de band echter nog niet ontdekt. Wellicht dat dit derde album daar verandering in gaat brengen. Phantom Buffulo heeft in ieder geval nu de tijdsgeest mee.

Cement Postcard With Owl Colours bevat twaalf nummers wat goed is voor net geen uurtje luisterplezier. Een drietal nummers gaat de zes minuten te boven zonder dat je echt in de gaten hebt. De surrealistische titel komt overigens van een automatische vertaling van een Franse recensie van het album Shishimumu. De eerste twee nummers, ‘Listen To The Leaves’ en ‘Greenstar Botanical Airway’, gaan in elkaar over alsof het één nummer is. Jonny Balzano zingt alsof hij regelrecht uit the Shins is weggelopen. De nummers zijn een eerste aanzet voor een dromerig atmosfeer dat zich gedurende de gehele cd verder ontwikkeld. De ‘ahhs’ van Jonathan Balzano-Brookes’ falsetto stem brengen het nummer ‘Weather The Weather’ tot ijle hoogten. Tim Burns zingt ook drietal nummers. Het nummer ‘Frogman’ wordt gedragen door een heerlijke gitaar hook die maar blijft terugkomen. Heerlijk. Afsluiter ‘Goliath Tales’ vormt een prachtig mysterieus einde van de plaat.

Invloeden van de jaren zestig en zeventig zijn goed hoorbaar bij Phantom Buffalo. Maar er zitten ook elementen van folk, alternative en new wave in. Het kost een paar luisterbeurten om het geheel tot je te nemen, maar dan invloed hebben. Phantom Buffalo maakt intrigerende muziek, dat afwijkt van de reguliere releases. Muziek, waarbij geweldige melodielijnen worden afgewisseld met onverwachtse wendingen. Het totaal is meeslepend en in zekere zin verslavend. Muziek waar je echt voor moet gaan zitten om het geheel op te nemen. Een luisterplaat waarbij je het aparte gezang en de verschillende klanken gewoon over je heen moet laten komen. Phantom Buffalo maakt ‘koptelefoon’ pop van de hoogste orde. Het derde album van Phantom Buffalo is een geweldige plaat. Een pareltje wat zich bij elke luisterbeurt verder prijsgeeft. Cement Postcard With Owl Colours is een surrealistisch indie-rock meesterwerkje.
Recensent:Rolf Marselis Artiest:Phantom Buffalo Label:Munich Records
Yverdoom – Pestalozzi Platz Massacre

Yverdoom - Pestalozzi Platz MassacreWanneer u van plan was deze winter te gaan skiën en de frisse wintergeur op...

Miles Benjamin Anthony Robinson Summer of Fear

Miles Benjamin Anthony Robinson - Summer of Fear Elke singer-songwriter heeft een meeslepend verhaal. Zo ook Miles Benjamin...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT