RECENSIE: Colossa - Born To Make A Sound

Colossa – Born To Make A Sound
2011-01-23 Het wordt bijna traditie. Aan het begin van het jaar komt een Nederlandse band met een album dat voor een aanzienlijk deel geïnspireerd is door de Queens of the Stone Age. In 2009 was dat De Staat, vorig jaar The Mad Trist en dit jaar Colossa.

Gelijk maar even melden: Colossa kan tippen aan De Staat. Het album Born to Make a Sound van de 3FM Serious Talent-band staat zonder veel opsmuk als een huis, behoudt over de hele linie een goed niveau en zindert van de smakelijke gitaarrifs.

De Limburgs-Utrechtse formatie tourde het afgelopen jaar als voorprogramma van The Mad Trist. Maar het kan bijna niet missen dat de rollen gaan omdraaien. Colossa weet namelijk een stevigere basis te leggen in hun nummers dan de collega’s uit Limburg. Die stevige basis komt vooral doordat de muziek je mee vooruit trekt. De meeste nummers worden geduwd door de drums van Dennis Meentz. Die slaat blijkbaar graag flink door. En ook de stem van Remco Eijssen, warm en met een aangename diepte, leent zich niet voor het hangende geluid waar de Queens of the Stone Age zo bekend van zijn.

Toch moet de vergelijking met de inmiddels bijna legendarische Amerikaanse formatie worden gemaakt. De gitaar en basgitaar klinken namelijk navenant en ook de melodielijnen zijn vergelijkbaar. Er is inspiratie, maar in tegenstelling tot andere bands, geeft Colossa een eigen draai aan hun muziek. Een snufje The Raconteurs, een vleugje Foo Fighters, en een forse dosis eigen inbreng.

Dat resulteert in een album met variërende songs die blijven boeien. Vooral de tempowisselingen in ‘I’m Gonna Be There’ en ‘Do You Justice’ zijn smakelijk, net als de vlekkeloos in elkaar overlopende gitaarrifjes. Met zijn drietjes weten de jongens een volle bak geluid open te trekken, al mag de distortion in ‘Darling’, dat misschien wel de beste track van het album is qua catchyheid en tekst, nog wat verder open.

Mooi om te horen is dat de heren elkaar de ruimte geven in nummers. Stuk voor stuk krijgen de instrumenten hun prominente momenten – zeker de basgitaar in ‘Celebrate Bop’ -, maar evenwel trekken ze zich terug om een ander de ruimte te geven. Het talent van de heren komt daardoor goed tot hun recht.

De wat rustigere nummers op het album zijn welkom tussen al het geweld, al kunnen ze nog iets sterker. Met ‘Ride the Wave’, de afsluitende track, geven de mannen aan ook dat wel te kunnen.

Colossa gaan we zien op festivals deze zomer en daar mogen ze met zijn drieën het echt waar maken. Het album Born to Make a Sound belooft veel, zo aan het begin van dit jaar.
Recensent:Koen Nederhof Artiest:Colossa Label:Excelsior Recordings
Krach – Krach

Krach - KrachAl zo’n elf jaar timmert With Ice aan de weg als de band in 2010 besluit om...

Treefight for Sunlight – A Collection of Vibrations for your Skull

Treefight for Sunlight - A Collection of Vibrations for your Skull Als je de komende tijd door de platenzaak struint op zoek naar een sappige...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT