RECENSIE: The Phantom Four & The Arguido - The Obscure EP

The Phantom Four & The Arguido - The Obscure EP
2011-07-06 The Phantom Four is een Nederlandse surfband die is voortgekomen uit The Treble Spankers. Als Patrick Tilon, beter bekend als Rudeboy, in 2007 kennis maakt met de band slaat de vonk meteen over. De voormalige frontman van de legendarische Urban Dance Squad is nooit vies geweest van een muzikaal experiment, dus een samenwerking kon niet uitblijven. Aanvankelijk worden twee tracks opgenomen voor het geplande instrumentale album van The Phantom Four. Rudeboy komt de band ook af en toe op het podium versterken. De mannen besluiten dat er ook een album moet komen van Phanton Four & The Arguido, Rudeboy’s nieuwe alias. Omdat de release van het eerdere album op zich had laten wachten wordt besloten beide albums samen te serveren. Als voorgerechtje is er alvast deze Obscure EP waarop zes songs te vinden zijn.

‘The Obscure’ is gewoon een in your face grungy klinkende rocksong. Simpel maar onweerstaanbaar als een Ramones lied. Bij ‘Yin & Yang Thru’ hoor je wel die duidelijke surfsound, heldere aanslagen en galmende gitaarklanken. The Arguido, die naam blijft wennen, zingt minder staccato dan we van hem gewend zijn. ‘Gun On My Temple’ heeft een soort van Indiaas sitargeluid. Een prima vondst, ze demonstreren dat dit instrument niet alleen bij psychedelische muziek past. Die sound komt iets minder prominent ook terug bij ‘The Waiting’. Dat lied heeft een een onweerstaanbaar ritme. ‘Leave Me Alone’ neemt even wat gas terug en is daarmee een mooie overgang naar ‘A Forest’. De surf-reïncarnatie van dit lied van The Cure werkt verrassend goed. Knap gezien van de mannen dat die compositie zich daar uitstekend voor leent. Mij bevalt het wel, maar laat het Robert Smith niet horen.

Deze EP is niet wereldschokkend vernieuwend, maar wel lekker anders. De tracks zijn geen pure surfrock, maar hebben wel elementen die daaraan ontleend zijn. The Arguido of Rudeboy is meestal moeilijk in een hokje te plaatsen en dat hoeft ook niet. Waar het om gaat is dat de retro-coole sound van The Phantom Four goed samengaat met de vocals en de energie van The Arguido. Dat komt op deze EP goed naar voren, maar op het podium nog beter.
Recensent:Dave van der Sterren Artiest:The Phantom Four & The Arguido Label:Suburban
No Surrender – Medicine Babies

No Surrender - Medicine BabiesHet trio No Surrender bracht in 2003 haar debuut White Power Black Magic...

The Prodigy – World’s on Fire

The Prodigy - World's On Fire Op 24 juli 2010 gaf The Prodigy haar grootste optreden ooit, in het Britse...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT