RECENSIE: CANT - Dreams Come True

CANT - Dreams Come True
2011-09-07 CANT is een van de vele interessante samenwerkingen die 2011 rijk is. De ‘band’ is officieel het project van Grizzly Bear-bassist Chris Taylor, maar is evenveel van producer Twin Shadow (die zijn debuutalbum op zijn beurt liet produceren door Taylor). Fans van zowel het soloalbum van de laatste als de prachtplaten van Grizzly Bear gaan het zwaar krijgen bij het beluisteren van CANT’s debuut-lp Dreams Come True. Ondanks de titel zal deze cd bij velen al snel worden afgedaan als nachtmerrie.

De reden daarvoor is duidelijk. CANT’s eerste album klinkt bij vlagen kil. Taylor’s zang lijkt weinig gevoel te bevatten en veel van de tracks zijn erg experimenteel en minimalistisch. Vooral eerste single ‘Answer’ schrikt de warmhartige Grizzly Bear-liefhebber af. Een paar geplukte (bas)gitaarsnaren, angstaanjagend blazende synths en dan die stormachtige, dood aanvoelende tekst: “I wish I needed you. It’s been a while since I needed you. I want you close to this.” Er zit geen liefde in. Het is een simpele constatering en een eis. “Ik heb je eigenlijk niet echt nodig. Maar ik wil dat je nu hier komt.”

Maar bij vlagen zit er toch gevoel in Chris Taylor’s CANT. Een absoluut hoogtepunt van Dreams Come True is de tweede track op de list. “I’ve been thinking about just what you mean to me,” mijmert Taylor met een Raheem DeVaughn-achtige soulstem op ‘Believe’. De cymbalen fonkelen, sfeer versterkende geluidseffecten en dikke noise omcirkelen de vocalen en een loodzware baslijn benadrukt dat deze song ‘heavy shit’ is. ‘The Edge’ slaagt vervolgens in zijn taak als afkoelnummer. De eerste twee minuten sukkelt deze track vooruit als nasleep van ‘Believe’, maar aan het einde van de rit gaat het tempo omhoog en wordt je losgetrokken. Op naar de volgende prachtsong.

CANT is zeker niet voor iedereen. Het album is erg experimenteel en stapelt een aantal muziekstijlen op elkaar die op zichzelf al zware kost zijn. De plaat kent ook een gebrek aan echte singles en stand-out tracks die los van elkaar kunnen bestaan. Beluister Dreams Come True dus alleen als geheel. Of je vindt het niets, of je gaat kopje onder in één van de indrukwekkendste muziekervaringen van 2011.
Recensent:Randy Timmers Artiest:CANT Label:Warp
Damaru – Damaru

Damaru - Tuintje In Mijn HartTwee jaar geleden viel er geen radio aan te doen zonder doodgegooid te worden...

Stereo MC’s – Emperors Nightingale

Stereo Mc's - Emperors Nightingale Met Emperors Nightingale heeft Stereo MC’s definitief afscheid genomen...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT