RECENSIE: Sungrazer - Mirador

Sungrazer - Mirador
2011-09-10 Sungrazer is een driekoppige band uit Maastricht die in 2010 haar debuutalbum Sungrazer uitbracht. Daarna volgde er veel goeds; zo wonnen ze dat jaar “Nu Of Nooit” en mochten ze Pinkpop openen. Verder speelden ze in De Wereld Draait Door wat extra bekendheid opleverde. De verwachtingen voor hun nieuwe album Mirador zijn dus terecht hooggespannen.

Net als hun bekendere streekgenoten DeWolff heeft Sungrazer een sound die teruggrijpt naar het verleden. De mannen maken stonerrock in de ware zin van het woord, een mengsel van zware riffs en uitgesponnen psychedelische stukken. Daar is 'Wild Goose' meteen een prima voorbeeld van. De openingstrack klinkt als een ongedwongen jamsessie die doorspekt is met ronkende riffs. Het is heavy maar geen metal, het tempo is rustig en soms ronduit traag. Het vette basgeluid op het rauwe instrumentale 'Octo' doet je vullingen trillen. 'Sea' is een dampende rocksong die, na een kalme psychedelische interlude, na acht minuten eindigt zoals hij begon. 'Goldstrike' is eenvoudiger, het is vooral een mix van cymbals en vette riffs.

Sungrazer maakt muziek die ontspannen klinkt, de mannen hebben geen haast en bouwen rustig een spanningsboog op. Zo begint 'Behind' bijvoorbeeld dromerig om pas na minuten steeds meer los te gaan. Na zo’n ontlading wordt geleidelijk weer gas terug genomen. Geen wonder dat dit lied al met al bijna veertien minuten duurt! Ook titeltrack 'Mirador' staat slaperig op, drinkt een espresso en gaat dan pas knallen. Een beukend lied met scheurende gitaren, weirde geluidjes en maniakaal gemep op de drums dat aan het einde langzaam wegebt. ’34 & More’ klinkt niet alleen als een jam, het is gewoon een jam. Zelfs het geklap van aanwezige vrienden is te horen.

Sungrazer neemt de tijd om haar songs te laten evolueren. Dit proces is boeiend om te beluisteren. Muziek als deze heeft geen strak afgebakende structuur, alles vloeit in elkaar over. Mirador is geen muzikale fastfood, maar een indrukwekkend en volwassen album. Knap hoe deze jonge band er in is geslaagd haar eigen geluid te vinden. De old school productie en het passende artwork maken het pakketje helemaal af. Met bands al deze heeft Zuid-Limburg geen promofilmpjes meer nodig!


Eerdere recensies van Sungrazer:
- 18-04-2010: Sungrazer.
Recensent:Dave van der Sterren Artiest:Sungrazer Label:Marcus Productions
Backwoods Payback - Momantha

Backwoods Payback - Momantha Backwoods Payback is een Amerikaanse stonerrockband. Frontman Mike Cummings...

Jimmie Vaughan – Plays more blues, ballads & favorites

Jimmy Vaughan - Plays More Blues, Ballads & Favorites Vorig jaar bracht Jimmie Vaughan met Plays Blues, Ballads & Favorites...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT