RECENSIE: Crustacean - Greed, Tyranny & Sodomy

Crustacean - Greed, Tyranny & Sodomy
2011-08-21 Dit is de derde release van het uit Nederland afkomstige Crustacean, een vierkoppige trashmetal gezelschap uit het zuidelijke Tilburg. Begin jaren negentig was de band reeds actief onder de naam ‘Crystal Lake’, maar een aantal demo’s later besloot men om de muzikale koers te wijzigen en een nieuwe groepsnaam bleek noodzakelijk. Hun eerste volwaardige wapenfeit onder de noemer Burden Of Our Suffering haalde in 1998 zelfs de tweede plaats in Aardschok’s Top 50, wat een hele prestatie is gezien de reputatie van het gerenommeerde vakblad. Met Greed, Tyrrany & Sodomy bereikt men, althans volgens Crustacean zelf, een nieuwe mijlpaal in de geschiedenis van de band.

Eerlijkheidshalve moet je toegeven dat Michel Meeuwissen op gitaar, Joris van Iersel op drums, Jos van den Brand op gitaar en Tom Paulusse een stevig potje kunnen trashen. Opener ‘Spawn From Lies’ legt meteen de basis voor de volgende negen nummers. De band legt met meerdere tempowisselingen en een goed uitgekiend arrangement een solide basis voor de ideale trash song. De energieke en werkelijk aanstekelijke trash verwijst duidelijk naar de grootheden der aarde en toont invloeden van vooral Slayer en Morbid Angel. Opmerkelijk is dat deze vier heren wel over een eigen identiteit en geluid beschikken. Tracks als ‘The Fallacy You Call Faith’ en titelnummer ‘Greed, Tyrrany & Sodomy’ worden duidelijk gekenmerkt door een eigen stijl met dito sound. Ook composities als ‘Sadist International’, ‘Pearls Before Swine’ en ‘Plausible Deniability’ tonen een volwassen vorm van componeren en arrangeren. Bovendien beheersen alle muzikanten hun respectievelijke geluidsmakers perfect.

Als besluit kun je stellen dat Crustacean met Greed, Tyrrany & Sodomy een verrassend sterk trashmetal album uitbrengt. Vernieuwing is in dit genre al lang geen alledaags feit meer, maar toch blaast Crustacean met Greed, Tyrrany & Sodomy een frisse wind door het trashmetal landschap. Jarenlang doorzetten resulteert uiteindelijk toch in een schijf waar je als band trots op kunt zijn. Hopelijk wordt deze derde release internationaal even goed ontvangen als in Nederland en krijgen deze Tilburgse trashers de kans om als support van één of andere grote trashmetalband Europa rond te toeren. Slayer voor eigen publiek in de 013 lijkt een perfecte locatie of niet?
Recensent:Gunther Moens Artiest:Crustacean Label:Marcus Productions
Amy LaVere - Stranger Me

Amy Lavere - Stranger Me Amy LaVere speelde ooit in een punkband, maar maakt al jaren muziek die...

Terrapin - Terrapin

Terrapin - Terrapin Terrapin is een jonge band uit België, bestaande uit Gorik Bogaerts (gitaar...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT